Talán már tavasszal megdőlhet a maratoni világcsúcs?

 

Renato Canova, aki talán a világ legismertebb maraton edzője, szilveszterkor Bolzanoban arra utalt egy interjúban, hogy Patrick Makau maratoni csúcsa már tavasszal megdőlhet, és hogy idén nyolc futó is 2:04 alatti idővel érhet célba.

Biztos vagyok abban, hogy a London Maraton után már nem Patrick Makau lesz a csúcstartó, és hogy 2:03 alatt lesz a legjobb idő - mondta Canova, aki többek közt Moses Mosop-ot, a 25 és 30 kilométer világrekorderét, valamint a kétszeres maratoni világbajnok Abel Kirui-t is edzi. - Valószínűbb, hogy Rotterdamban (április 15.) fut valaki jobbat Makaunál, mint Londonban (április 22.). Mosop ott lesz Rotterdamban, és ha nem megy neki akkor, Londonban ott lesz még Wilson Kipsang és Makau is - szerintem meg lehet próbálni.

Rotterdamban debütálhat a maratoni távon a kenyai Sammy Kitwara (58:48-as félmaratoni egyéni legjobb idővel), és az első teljes maratonját futhatja Peter Cheruiyot Kirui, aki segített az iramot tartani Makau 2:03:38-as berlini és Wilson Kipsang 2:03:42-es frankfurti idejénél is. Kirui volt Kenya 10.000 méteres bajnoka 2011-ben - Canova szerint ő is képes 2:04 alatt futni a maratont.

Arra a kérdésre, hogy szerinte kik ma a világ legjobb maratonfutói, így felelt:
Az én személyes listámon Geoffrey Mutai az első - mondta Canova. - Ő volt az egyetlen 2011-ben, aki két nagy versenyt is meg tudott nyerni, ráadásul Bostont a valaha volt legjobb idővel. A második helyen Moses Mosop és Wilson Kipsang állnak, utánuk jön Patrick Makau és Abel Kirui, akinek lehetősége van, hogy sokat a fejlődjön, elnézve az edzésmunkáját. Aztán ott van még Emmanuel Mutai, Sammy Kitwara és Peter Cheruiyot Kirui is. Nyolc ember, akik 100 százalék, hogy 2:04 alatt tudják a maratont, sőt, néhányan akár 2:03 alatt is.

A női mezőnyből szerinte Liliya Shobukhova a legvalószínűbb, hogy megnyeri az olimpiai aranyat, tekintetbe véve, hogy jól tudja kontrollálni a sebességét és képes melegben futni.
Vannak néhányan a tanítványaim között is, akik érem reményekkel mehetnek az olimpiára. De őszintén megmondom, az a Shobukhova, akit én Chicagoban láttam, szerintem verhetetlen, ha hasonlóak lesznek a körülmények. A táv második felét 68:55 alatt, az utolsó két kilométert 6:52 alatt futotta 29 fokban és nagyon magas páratartalomban. Nem hiszen, hogy bárki más ilyen gyorsan tudna futni.

Miközben elismeri a félmaratoni rekorder, Mary Keitany eredményeit, más kenyai futónőkre is felhívja a figyelmet:
Nem vagyok biztos benne, hogy Keitany a legerősebb kenyai - mondta Canova. - Majd meglátjuk, hogy fejlődik Florence Kiplagat (maratoni legjobbja 2:19:44), és azt is meg kell nézni, mi lesz majd Dubai-ban, ahol a 67:04-es félmaratoni idővel rendelkező Lucy Kabuu futja majd első maratonját.

Forrás: Letsrun.com