Szemelvények a Spuri Futómagazinból: Télen is húzz futócipőt!

 

Hogy miért is? Mert hangulatos a téli táj, mert nincs tömeg a kedvenc futóútvonalaidon (még a Margitszigeten sem), és mert a szervezeted télen is ugyanúgy igényli a mozgást. Futni akkor is élvezetes, amikor röpködnek a mínuszok - de ehhez alapos tervezés kell.
A Spuri Futómagazin téli számában Szabó Gábor nyújt segítséget a téli futáshoz.

Öltözködés:
Legtöbben úgy gondolják, hogy a téli futás a futóruhák vastag rétegeinek halmozásával indul. Igaz, hogy érdemes rétegesen öltözködni mielőtt elindulunk, de gondoljunk arra, hogy sportolni fogunk, ami hőt termel.
Általánosságban azt lehet mondani, hogy +5 fok alatt az aláöltözet (ún. pro) nagyon hasznos, mivel szorosan rátapad bőrünkre, így rögtön elvezeti az izzadságot, illetve rengeteg hőt is megtart, így kevesebb réteget kell magunkra venni. Ha a hőmérő nulla fok alá süllyed, érdemes alulra is aláöltözetet húzni. Egyébként egy vastagabb hosszú futónadrág elegendő.

Vitaminok:
Télen fokozottan figyelnünk kell a vitaminbevitelre, a mindennapi étkeinkből ugyanis (főleg akkor, ha becsúszik egy-két gyorséttermi ebéd) nem biztos, hogy fedezni tudjuk a napi vitamin szükségletünket. Sportolóknak különösen fontos a C, B komplex és E vitaminok bevitele, mivel ezek a vitaminok őrzik egészségünket, segítik a vérképzésünket és rengeteg életfontosságú funkciót látnak el, de ez csak a jéghegy csúcsa.

A cikk további részében további öltözködési, cipőválasztási és táplálkozási tanácsokat is olvashatsz.

A Spuri Futómagazin 104 oldallal most megjelent téli száma már kapható a BSI nevezési irodájában és a Spuri Futóboltban.
A nyújtással kapcsolatos tanácsokat a A nyújtás helyes technikája című cikkben olvashatod.

A Spuri Futómagazin két következő számára az előfizetési díj 2011. november 1-től:
- Egy lapszám ára előfizetőknek 850 Ft helyett 750 Ft.
Előfizetés 2 számra (2011. nov. 1. és 2012. márc. 1. között): 1500 Ft.

- Egy lapszám ára Spuri FutóKártyával rendelkezőknek előfizetés esetén csak 675 Ft.
Előfizetés 2 számra Spuri FutóKártyával (2011. nov. 1. és 2012. márc. 5. között): 1350 Ft.

A Spuri Futómagazin előfizetéséről itt találsz részletes információkat.