Újabb tanulmány a maratonfutók szívéről

 

A napokban egy nagyobb mintán alapuló tanulmány látott napvilágot a maratonfutás egészségügyi kockázataival kapcsolatban. A 10,9 millió futó adatainak elemzésével készült tanulmányból az derül ki, alacsony a szívproblémák kockázata a maratonfutóknál.

A New England Journal of Medicine orvosi szaklap legújabb számában bemutatott kutatás keretében 10,9 millió futó adatait elemezték, akik maratoni, illetve félmaratoni versenyeket futottak az USA-ban 2000 és 2010 között. A tanulmány végkövetkeztetése az, hogy a verseny közben bekövetkező szívmegállás egyrészt ritka, másrészt pedig általában már létező szívbetegségek következménye.

A kutatás során a 10,9 millió futóra vonatkozóan összese 59 olyan esetet találtak a kutatók, ahol a verseny közben vagy a versenyt követő egy órán belül következett be szívmegállás. Így tehát 184.000 verseny résztvevőre jutott egy szívmegállás és 259.000 résztvevőre jutott egy haláleset.
A kutatók szerint ezek a számok alacsonyabb kockázatot mutatnak, mint több korábbi tanulmányok, melyekben a főiskolás és egyetemi sportolók, triatlon versenyek résztvevői, illetve egészséges, a kocogásnak nekifogó középkorú emberek körében bekövetkező hasonló haláleseteket vizsgáltak.

Dr. Gordon Tomaselli, az Amerikai Szív Szövetség (AHA) elnöke megnyugtatónak nevezte a tanulmányban szereplő alacsony számokat, és kijelentette: "Ha valakinek ehhez van kedve, lefutni egy maratont meglehetősen biztonságos vállalkozás."

A tanulmány egyik szerzője Dr. Aaron Baggish, aki a Massachusetts Általános Kórházban szívproblémákkal küzdő sportolókkal foglalkozik. Mint elmondta, véleménye szerint az utóbbi években megváltozott az amatőr sportolók hozzáállása a maratoni távhoz, és egyre többen úgy tekintenek a maratonra, mint egy mindenki által legyőzhető kihívásra, egy olyan egészséges tevékenységre, mely segít megelőzni a szívbetegségeket. Így pedig egyre több olyan ember is megpróbálkozik a maraton lefutásával, akinek a családjában korábban már több szívbetegség is előfordult. "Ők azok, akiknek legnagyobb az esélye arra, hogy bajba kerüljenek." - figyelmeztet Dr. Baggish.

A cikk további részét, melyben a kiváltó okokról, a tünetekről is szó van, az edzésonline.hu-n olvashatod.