Akár 200 kenyai atléta is futhatna maratont a londoni olimpián

 

A Kenyai Atlétikai Szövetségnek nem lesz könny dolga a 2012-es londoni olimpia maratoni futócsapatának összeállításakor. 150 férfi és 50 női atlétájuk futotta meg a nevezéshez szükséges olimpiai A-szintet! Egy előzetes listát azért már összeállítottak.

A férfiaknál 2 óra 15 perc, a nőknél 2:37 volt a limitidő.
A szabályok szerint versenyszámonként egy országból 3-3 sportoló nevezhető az olimpiára. A 200 lehetséges jelöltből már összeállítottak egy 6-6 főt tartalmazó listát, ebből kell majd a végleges indulókat megnevezniük.

A szövetség elnöke, Isaiah Kiplagat így nyilatkozott:
"150 férfi és 50 nő volt, aki megfutotta a kvalifikációhoz szükséges időt, és mi megtettünk minden tőlünk telhetőt, hogy a legjobbakat válasszuk ki közülük. Tanulmányoztuk ezeket az atlétákat, és szerintünk készen állnak a feladatra. Fárasztó és sok fejtörést igénylő feladat volt, mert nem mindig a legjobbak nyerik a versenyeket."

A férfiak keretében a világcsúcstartó Patrick Makau, a kétszeres világbajnok Abel Kirui, a Boston és a New York maratonok tavalyi győztese, Geoffrey Mutai, a chicagói aranyérmes Moses Mosop, a frankfurti bajnok Wilson Kipsang Kiprotich és a Londont pályarekorddal megnyerő Emmanuel Mutai szerepelnek.

A nőknél a tegui világbajnokság első három helyezettje, Edna Kiplagat, Priscah Jeptoo, Sharon Cherop, a londoni bajnok Mary Keitany, a berlini maratoni győztes Florence Kiplagat, valamint meglepetésre a veterán Lydia Cheromei került a csapatba.

Április 30-án fogják bejelenteni a végleges, 3 férfi és 3 női indulót megnevező listát.

Magyarországnak is van már 3 futónője, akik teljesítették az A-szintet: Erdélyi Zsófia, Kálovics Anikó és Rakonczai Bea. A férfiaknál Kovács Tamás futott már B-szintet.

Források: SportGéza, Universal Sports