Budapest Maraton kínai szemmel - Séta a Duna mentén

 


A kínai Sportsoho magazinban megjelent egy cikk a 26. SPAR Budapest Nemzetközti Maratonról, amit most megosztunk veletek. Érdemes elolvasni, hogy látja a maratonunkat egy kínai futó.

Habár már a 26., még mindig a kisebb versenyek közé számít a Budapest Maraton, 3500-an indultak az egyéni maratoni távon. Ez a szám kicsinek tekinthető a városi futóversenyek között.
Régen azt hittük, hogy nem jól szerveztük meg a versenyt, vagy nem jók a viszonyok. Ezért úgy terveztük, hogy a berlini maraton után lesz. Nem tudtuk, hogy ilyen sokan lesznek - mondta a főszervező.

Maratonfutás a Dunánál

A Duna Európa második legnagyobb folyója, és bár nem kék, a világon a legtöbb országot átszelő folyó. A több kultúrát átölelő folyó turisztikai szempontból vonzó célpont. A Duna mentén négy ország fővárosa helyezkedik el, ezek közül az egyik Magyarország fővárosa, Budapest.
A budapesti maratonfutás is itt zajlik, a Duna két partján. A turisták, akár busszal mennek, akár hajóval, akkor sem látnak ennyit Budapest ezen 15 kilométeres részéből. Mi a lábunkat választottuk, hogy keresztezzük a Dunát és élvezzük mindkét partját. Mivel a verseny átmegy Budáról Pestre, a folyó nyugati oldaláról a keletire, ez nagyon különlegessé teszi.

A Budapest Maraton egy kényelmes útvonalon zajló verseny, az elejétől a végéig egyenletes terepen halad. A táv nagy részén a futás az autóút dupla sávján történik. 3500 versenyző számára ez nagyon kényelmes. Az indulás és az érkezés Budapest egyik jellegzetes helyén van, a Hősök terén, négy kilométer hosszan egy széles utcán, mely egyenesen a Duna-partra vezet. Ezt követően megjelenik a Parlament, világhírű Lánchíd, a Budai vár, a Halászbástya stb. A résztvevőknek ez egy futókirándulás, mely alatt nézhetik a gyönyörű szép tájat. A komoly versenyzők jó tempót tudnak futni a Duna-parton.

Képaláírások, 3. oldal:
Az indulás pillanata.
Budapesten a Hősök terén van a rajt.

Szívből indul

A VIP központban találkoztam a nemzetközi maratonszövetség vezetőjével, Giorgio Karigianisszal. Ő el szokott utazni számos európai városba, a versenyek helyszínére. Szerinte Budapest egy nagyon különleges hely. Mivel Magyarország kelet-európai ország, ezért a főszervezőknek nehezebb együttműködő partnereket szervezni. Mivel a nyeremény is kevés, ezért nehéz vonzani a világ legjobb versenyzőit. A főszervezők nagyon ügyesek és nagyon lelkiismeretesen szervezik a versenyt.
Nem csak a teljes távon lehet indulni, hanem van 30 km, váltófutás, 7 km,a gyerekeknek 3,5 km örömfutás és családi verseny is. Akármilyen versenyző vagy, megtalálod a hozzád illő versenyt.

Kínai közmondás: kicsi a veréb, de minden belsőség megvan benne. Ha kevesen vagyunk, akkor jobb a szolgáltatás. Az egész rendezvény pici, de semmi nem hiányzik. Nem fordulhat elő, hogy mint Tokióban vagy Berlinben, hogy az indulás után 20 perccel is még rajtolnak versenyzők.

A kis létszám nem azt jelenti, hogy nincs jó hangulat. Útközben sok a turista, és az emberek szurkolnak vagy énekelnek a versenyzőknek. Az útvonalon 38 zenei pont van. Én a klasszikus zenét szeretem a legjobban. Nagyon jól illik Budapest történelméhez. A legjobb, hogy nincs élesen elválasztva a verseny a közönségtől. A barátod szabadon futhat veled egy darabig. Akár biciklivel is mehet veled, és szurkolhat közben. A turistáknak csak vigyázniuk kell.

Egy maraton alatt, amikor az emberek összegyűlnek, jobban el tudják egymást fogadni.
Én is szívesen szerveznék ilyen versenyt Hongkongban - nem csak tömegversenyt szerveznék, hanem minőségit is.

Képaláírások, 4. oldal:
Fent: A hegyen a Budai vár.
1. A verseny egyik híres pontja, a Lánchíd, mely összeköti Budát és Pestet.
2. A százéves, gyönyörű szép, gótikus stílusú Parlament.
3. A versenyt megelőző napon tartják a Tészta Partit, melyen a verseny indulói ingyen vehetnek részt és élvezhetik az ételeket.
4. Athén után újra találkoztam Giorgio Karigianis-szal, aki a Nemzetközi Maraton Szövetség vezetője.

Jó helyszín, jó emberek, hiányzik a jó idő

Amikor elmentem a rajtszámomért, 32 fokos hőségvolt. Annak ellenére, hogy október volt, nagyon meleg volt.
Attila, a szervező azt mondta, hogy tavaly eső volt, idén süt a nap, és ez jobb, mint akkor.
A verseny délelőtt 10-kor kezdődött.
Aki lassan futott, 4 és fél órát, annak ki kellett bírnia a meleget.
Mivel a Duna-parton nincsenek magas épületek, ezért sok napfény éri az embert.
Két óra futás után éreztem az erős napsütést.
Szerencsére felkészültem, volt nálam sapka, szemüveg, napolaj.

Képaláírások, 5. oldal:
1. A kis létszám előnye, hogy nincs zsúfolt tömeg.
2. A női mezőnyben a hetedik helyezett egy hongkongi versenyző: Chen Pei Shan.

Félúton sok versenyző az árnyékot választotta.
Nem volt nedvesség, fújt a szél, így emiatt nem nagyon izzadtam. Viszont a test sokat izzad a nap miatt. Szerencsére két kilométerenként volt vízállomás. Ha a versenyző pótolja a vizet, úgy nincs nagy probléma. Sok helyen locsolóautó hűsített. Mivel kezemben volt egy fényképezőgép, ezért inkább megkerültem. Ha meleg van, akkor mindenki gyorsabban fut.

Amikor megérkeztem, akkor barátom szólt, hogy a hetedik helyet egy hongkongi lány nyerte meg, neve: Chen Pei Shan (Peggy). Hogy egy amatőr ilyen eredményt ért el, ez igazán lenyűgöző!

A legjobb választás, ha kirándulni akarsz.
Budapest másik neve a fürdők városa. Ezeket mindenképpen meg kell látogatni.
Az indulási és az érkezési hely a híres magyar fürdő, a Széchenyi Gyógyfürdő. 120 hkd a belépő és van benne hideg és meleg medence, szauna es sok más fürdő. Kívülről is csodálatos, de belül még jobban érzed magad.

Képaláírások, 6. oldal:
1. A barátok szurkolnak az utcán.
2. Az erős nap miatt a versenyzők az árnyékban futnak.
3. Az útvonalon 38 zenészcsapat van.
4. Útközben négy helyen slagozzák az embert.