Gyors győzelmek és pályarekordok a ma reggeli Dubai Maratonon

 

A helyi idő szerint reggel 7-kor elrajtolt Dubai Maratont a férfiaknál a most debütáló etióp Ayele Abshero nyerte, a hölgyeknél a szintén etióp címvédő Asefelech Mergia, és mindkettejük ideje pályarekord is egyben.

Abshero 2:04:23-as maratoni ideje egyben a leggyorsabb debütáló idő is, ráadásul ezzel az eredménnyel ő lett a negyedik leggyorsabb futó ezen a távon. Etióp dobogó született: 30 másodperccel verte a második Dino Sefiret (2:04:50), a harmadik Markos Geneti lett 2:04:54-gyel. Az első tízben csupán egyetlen kenyai van, a többi futó mind etióp.

"Úgy gondoltam, képes leszek ma 2:04-et futni" - mondta Abshero. "De ez egy elég kemény terv az első maratonodra, és én egyáltalán nem tudtam, mi fog történni. Nagyon boldog vagyok az eredményemmel. Most én lettem az első számú futó Etiópiában, és azt hiszem, ez az olimpiai részvételt jelentheti számomra."

Mergia 2:19:31-es idejével pálya- és nemzeti rekordot is futott, ráadásul megvédte címét, hiszen tavaly is ő haladt át Dubai-ban elsőként a célszalagon. A hölgyek versenye jóval szorosabb volt, mint a férfiaké, Merga csupán 3 másodperccel előzte meg a célban az első maratonját futó kenyai Lucy Kabuu-t, míg a harmadik az etióp Mare Dibaba lett 2:19:52-vel. Az első tízből hat futónő szintén etióp volt.

"Ismerem a pályát, úgyhogy magabiztos voltam, sikerült megismételnem a tavalyi teljesítményemet és nagyon boldog vagyok a 2:19-es eredményemmel. Most én vagyok a leggyorsabb női etióp futó, és ilyen idővel remélem kiválasztanak az olimpiai játékokra" - nyilatkozta Merga.

Forrás: IAAF