MaratonMorzsák - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen a fogyatékos sportolókkal - VIDEÓ

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőiből álló csapat tegnap nyilvános edzést tartott, nem is akármilyen okból: a csapat elindul az október 7-én megrendezendő 27. Spar Budapest Maraton ekiden (5 fős) váltóversenyén. A csapat mindegyik tagja 1-1 fogyatékos sportolóval, a SUHANJ! és a LÁSS Egyesület sportolóival teljesíti majd a váltó távját. A "LÁSS-EMMI-SUHANJ!" dupla-csapat 5-5 tagja teljesíti tehát a több mint 42 kilométeres távot.

A váltót Szekeres Pál, az EMMI helyettes államtitkára kezdi meg kéziciklivel, az ő párja Szász Norbert ép SUHANJ! futó. A Pesti alsó rakparton, a Lánchíd pesti hídfőjénél Hölvényi György államtitkár veszi át a stafétát Troznai Hunor LÁSS Egyesület látássérült futóval. A Budai alsó rakparton a Halász utcai lehajtónál Szócska Miklós államtitkár váltja őket Takács Veronika kerekesszékes SUHANJ! sportolót tolva. A Pázmány Péter sétányon Balog Zoltán miniszternek és párjának, Riczu Tamásnak, a LÁSS Egyesület látássérült futójának adják át a váltóbotként szolgáló chipes bokakötőt. A Pesti alsó rakparton, a Lánchíd pesti hídfőjénél Novák Katalin miniszteri kabinetfőnök veszi át a stafétát Adámi Zsanett kerekesszékes SUHANJ! sportolót tolva. Ők érkeznek majd a célba az 56-osok terén. Az alábbi kis filmben sokan nagyszerűen összefoglalják, számukra mi és miért fontos ebben a szövetségben, ami létrehozta ezt a váltót.

Get Adobe Flash player

A részvétel egyik fő célja, hogy a minisztériumi vezetők felhívják a figyelmet a rendszeres mozgás fontosságára mind az épek mind pedig a fogyatékos emberek körében. Indulásukkal azt is hangsúlyozni szeretnék, hogy a fogyatékos emberek is élhetnek teljes életet, valamint, hogy jelenlétük a hétköznapjainkban legyen természetes. A minisztérium vezetői futásukkal népszerűsíteni kívánják ezeket a speciális sportszervezeteket, amelyek fő célja, hogy a sérült emberek körében is népszerűsítsék a mindennapos testmozgás lehetőségét. Mind a sérült, mind pedig az ép sportolókat várják tagjaik közé.

A LÁSS Egyesület (Látássérültek Szabadidős Sportegyesülete) látássérült és ép sportolókat tömörít. Céljuk a látássérült emberek szélesebb rétegeivel (életkortól és nemtől függetlenül) megismertetni a mozgás örömét és lehetőséget biztosítani a látássérült emberek számára nehezen, vagy segítség nélkül egyáltalán nem elérhető szabadidős sporttevékenységekben (futás, lovaglás, síelés, túrázás, evezés stb.) történő részvételt. A "LÁSS-EMMI-SUHANJ!" dupla csapatban két látássérült sportoló fut majd.

A SUHANJ! Alapítvány hasonló céllal alakult, legfőbb vállalásuk megosztani a mozgás örömét ép és fogyatékos emberekkel. Ezt támasztja alá szlogenjük is "jó ügyért futunk!" Rendszeres sportolási lehetőséget biztosítanak látássérültek és mozgássérültek számára több sportágban. Az ép sportolók segítségével az Alapítvány azokat az embereket is a mozgás élményéhez kívánja juttatni, akik önállóan nem képesek futni. Az Alapítvány két súlyosan mozgássérült sportolóját juttatják majd különleges élményhez a 2012-es Budapest Maratonon elinduló minisztériumi váltó tagjai, hiszen két etapot kerekesszékesekkel együtt teljesítenek majd a tárca vezetői. Ezen kívül az Alapítvány egyik önkéntese, egy ép futó lesz Szekeres Pál futótársa.

Fotók: Szlavitsek József