ERŐSS ZSOLT A VILÁG HARMADIK LEGMAGASABB HEGYÉRE KÉSZÜL

 

A világ harmadik legmagasabb hegyére, a Kancsendzöngára vezet Erőss Zsolt, MOB tag következő expedíciója.

"Úgy tekintek a Kancsendzöngára, mint az Annapurnára, csak magasabb kivitelben. Hasonlók a körülmények: sok a hó, lavinás, változékony az időjárás. Emiatt a baleseti statisztikákban is nagyjából ott szerepel, ahol az Annapurna. A hegy nehézségét nálam a hó mennyisége határozza meg. A hótaposással van gondom, abban fáradok el igazán. Ennél jobban megy nekem a nehezebb, de havas, jeges, sziklás terepen mászás. Sajnos ilyenre ott nincs lehetőség, elég zegzugos hegy, nincs egy szép, logikus útvonala, ami a csúcsig vezet. Arra számítok, hogy kemény expedíció lesz."

Erőss Zsolt márciusban indulna csapatával, az expedíciót legalább két és fél hónaposra tervezik. A csúcsra május közepén érnének. "Oda fogok figyelni, hogy legyen elég időnk. Az Annapurnán már május elején lejárt a csúcsengedélyünk, miközben reálisan még két hét kellett volna nekünk a sikerhez. Az egyetlen csúcstámadó-időpontra kihegyezett expedíciók a rohanós oxigénes stílusra vannak kitalálva. Nekünk nem ezt a taktikát kell követnünk."

A magyar hegymászó eddig kilenc nyolcezres hegyet mászott meg, de fel szeretne jutni mind a tizennégyre.

"Ha ez sikerült, akkor kipróbálnám, hogy mennyire bírom a nehezebb utakat. Még bennem van, hogy megmásszam az Everest nehéz útját, a Hornbein-folyosót. Vagy a K2-n a Magic Line-t. Persze tudom, hogy ezek óriási célok."

Erőss Zsolt a Kancsendzönga után a K2-t szeretné megtámadni.
"Kollár Lajos pedzegette, hogy azt még idén meg kellene mászni. Tavasszal a Kancsendzöngát, nyáron a K2-t. Ebben van logika, hiszen akkor már akklimatizáltan tudok nekimenni a legnehezebbnek számító nyolcezresnek."

Forrás: MOB