JAVIER GOMEZ AZ XTERRA EXTRÉM TEREPTRIATLON VILÁGBAJNOK

 

Eddig nem látott hatalmas tömeg és a világ teljes multisport élmezőnye állt rajthoz a Maui szigetén megrendezett XTERRA extrém tereptriatlon világbajnokságon.

A férfi mezőnyben az eddigi világbajnokok és világkupa győztesek mellé az utolsó pillanatban érkezett a londoni olimpia triatlon ezüstérmese a spanyol Javier Gomez - ezzel jól átrendezve az előzetes sorrendet.

Úszás után Gomez olimpikonhoz méltón közel 1 perces előnnyel lépett partra a második Ben Allen előtt - de szüksége is volt az előnyre, hiszen a nehéz MTB terepen nincsen komolyabb gyakorlata. Legnagyobb ellenfelei több, mint 2 perces hátránnyal indultak.

Gomez minden erőfeszítése ellenére a kerékpáros táv felénél már a 10. hely is kérdéses volt a számára, fokozatosan egyre hátrébb került. A távot leggyorsabban a francia Nicolas Lebrun (téli triatlon és duatlon specialista, világbajnok) teljesítette, óriási előnnyel - azonban ő az úszáson szerzett hátránya miatt így sem szólt be az élen zajló csatába.

A 4-szeres világbajnok Conrad Stoltz szokás szerint mindenki mást maga mögé utasított, technikai tudása káprázatos volt, elsőként indult a nehéz terepfutó pályára. A vékony spanyol Gomez azonban szívósan tapadt a nála 2 fejjel nagyobb dél-afrikai terepspecialistára és a futópálya elején alig 1 perc volt a hátránya - ez pedig egy olimpikon triatlonista esetében nem távolság!

Kettejük csatájába csak az amerikai bajnok Josiah Middaugh avatkozott, aki kiváló terepfutó, így volt esélye a betonhoz szokott olimpikont megszorítani. A futás alatt több alkalommal is közel került a spanyol versenyzőhöz, aki azonban nem hiába nevelkedett a mezőnyversenyek taktikai küzdelmeiben, minden alkalommal visszaverte a támadásokat és végül fél perc előnnyel megszerezte a világbajnoki címet. Második Josiah Middaugh (USA), harmadik Conrad Stoltz (RSA).

A női versenyben a tavalyi győztes Lesley Paterson szerezte meg a világbajnoki címet, kimagasló kerékpáros és futó teljesítménnyel. Második Barbara Riveros (CHI), harmadik Mari Rabie (RSA). A legjobb európai versenyző a svájci Renata Bucher a 7. helyen ért célba.

2013-ban a világ két legjelentősebb tereptriatlon eseménye közül az egyik, az ITU Világbajnokság Hollandiában kerül megrendezésre, ahol magyar sportolók is rajthoz állnak.

Forrás: MOB