Meglepetések a Gyémánt Liga fordulón

 

Több meglepetést is tartogatott a Gyémánt Liga fordulójaként az USA-ban megrendezett PreClassic atlétikai verseny.
A 21 éves katari Mutaz Essza Barsim egészen szenzációs, 240 centiméteres eredménnyel nyerte meg a férfi magasugrást, de a futószámokat is érdemes volt figyelni.

A londoni játékokon bronzérmes sportoló 240-es ugrásával új Ázsia-csúcsot állított fel, ráadásul szabadtéren 2000 óta nem ért el senki ilyen magasságot. A kétnapos viadalon a férfi magasugrás ugyanakkor nem csupán Barsim eredménye miatt marad emlékezetes, ugyanis a fiatal versenyző nagyot csatázott az olimpián előtte ezüstérmes amerikai Erik Kynarddal, illetve a kanadai Derek Drouinnal.

Eugene-ben szinte minden számban kiváló eredmények születtek, s nagyszerű csaták zajlottak. A férfi 5000 méter is ilyen volt, ráadásul itt meglepetés is született, ugyanis a kenyai Edwin Soi szombaton óriási hajrával felülmúlta az ötkarikás és világbajnok brit Mo Farrah-t. Egy nappal korábban férfi 10 000 méteren az etiópok legendás futója, Kenenisa Bekele nyert.

Női 800 méteren a burundi Francine Niyonsaba kiváló, 1:56.72 perces idővel győzött, mellyel a világranglistán is az élre ugrott. Férfi 1 mérföldön pedig a kenyai Silas Kiplagat nyert nagyszerű, 3:49.48 perces eredménnyel, úgy, hogy 50 méterrel a vége előtt még csak az ötödik volt, s végül centikkel verte honfitársát, a világbajnok Asbel Kipropot.

Férfi 400 méteren a pekingi játékokon győztes LaShawn Merritt (44.32 másodperc) óriási küzdelem után előzte meg hét századdal az aktuális világ- és olimpiai bajnok grenadai Kirani Jamest.

A klasszikus sprintszámban, 100 méteren a férfiaknál a Londonban harmadik, az athéni olimpián győztes hazai Justin Gatlin (9.88 mp), a nőknél pedig a legutóbbi két játékok bajnoka, a jamaicai Shelly-Ann Fraser Pryce (10.71 mp) nyert nagyon jó idővel, ám mindkét futásnál a megengedettnél jóval erősebb hátszél fújt.

A Gyémánt Liga-sorozat Rómában folytatódik jövő csütörtökön.

Forrás: Edzésonlie