Amiben minden jogász egyet ért...

 

...az az - legalábbis a hétvégi 20. K&H olimpiai maraton és félmaraton váltón részt vevő bírák, ügyészek stb. szerint -, hogy futni jó. Itt nincs nézeteltérés, jogi út helyett az Olof Palme sétányra terelik ügyüket, s mind ugyanazért a célért küzdenek: futni egy jót. És persze megnyerni a Jogi Fórum Kupát, melynek védnöke Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke.

Bizony, mint már tavaly is, így idén is külön versenyt hirdettünk a jogász szakma képviselőinek, melyben 3 és 6 fős csapatokban indulhatnak. Egy kikötésünk volt csupán: a 3 fős csapatokból minimum 2 főnek, a 6 fős csapatokból minimum 4 főnek jogi végzettségűnek kell lennie. Tavaly mintegy 20 csapat versengett az első helyekért - idén mostanáig összesen 58 jogász csapat (37 db 6 fős és 21 db 3 fős) nevezett a Jogi Fórum Kupára. Mondhatjuk, hogy ha jogi végzettségű emberre van szükséged a pályán, akkor minimum 283 jogásszal találkozhatsz (vagyis ennek kétharmadával a kiírás adta lehetőségek miatt). Kiszámoltuk: ez azt jelenti, hogy ha elcsevegnél valamely jogi vonatkozású témában a hozzáértőkkel, akkor átlag maximum 74 méterenként találsz kompetens embert.

De ez csak tréfa. Hiszen úgysem ismered majd fel őket, hiszen ők is a játék, a csapat, az együttlét miatt jönnek majd a pályára, ugyanúgy, mint az a már most több mint 1300 csapat, aki eddig benevezett. Ugyanúgy csak futni fognak. Az már csak külön öröm, hogy a Jogi Fórum Kupa helyezettjeit külön díjazzuk.

Akarod-e tehát látni Magyarországon a legtöbb egy helyen örömmel szaladgáló államigazgatási embert, ügyvédi irodai dolgozót, bankszektorbéli jogászt, törvényszék képviselőjét, bírát, ügyészt? Gyere el akkor vasárnap az 56-osok terére, s láthatod. Idén hazánkban egy kis rekord születik.