Magyar terepfutó sikerek Ausztriában - sziklamászás vagy sziklafutás

 

Az extrém terep futások kedvelői a hétvégén Ausztriában találkoztak, ahol a Katrinberglauf elnevezésű versenyen a kontinens legjobbjai között két magyar futó is rajthoz állt.

Gerlei Tamás - korosztályos hegyifutó "Master" világbajnok - és a biatlon válogatott, többszörös magyar bajnok Gombos Károly.

A két magyar sportoló a környező országok (főleg osztrák, szlovén, olasz, német és cseh) versenyzőivel állt a rajtvonalhoz. A feladat nem volt könnyű: összesen 4,5 km távon 943 m szintkülönbséget kellett megtenni, nagyrészt sziklákon és erdei ösvényeken.

A rajt után azonnal elszakadt egy boly a tavalyi bronzérmes cseh Roman Skalsky vezetésével. Nyomában az esélyesek, a következő bolyban pedig a megfontoltabb magyar futók. Skalsky hihetetlen tempót diktálva (féltávtól szinte egyedül futva) megjavította a pályacsúcsot és 36:27 idő alatt ért fel a célba. Másodikként a szlovén Klemen Triler (37:32), bronzérmesként pedig a hazaiak bajnoka Tockner Andreas (38:12) lépte át a célvonalat.

Gerlei és Gombos egymást segítve és ügyesen választva tempót elérték azt, hogy szinte együtt célba érve Gerlei a master kategória bronzérmét (42:38), míg Gombos az abszolút 16. helyen, a férfi kategória 7. szerezte meg.

A női versenyben az osztrák Silvia Olejarova a férfiak között is 7. helyen célba érkezve (40:06) magabiztos győzelmet aratott. Ezüstérmes a cseh címvédő Ica Milesova (41:38), bronzérmes az 40 év feletti (!) Margit Edelseder (43:20).

A versenyen közel 300 futó és váltó indult.

Gombos a téli olimpiai kvalifikáció miatt rendszeresen edz kemény körülmények között nyáron is, így számára a tereptriatlon (terepkerékpár, terepfutás és az úszás) a lehető legjobb alapozó edzés. Ezzel a sportággal a X2S TEAM csapatában edz, Poór Brigitta világbajnok és Száraz Dénes színász társaságában.

Forrás: Terepsport.hu