Jubileum a Hortobágyon - mi történt az elmúlt 10 évben? - 8. rész

 

2011 kapcsán nem sokat cicózunk a dolgok és történések elmesélésével, amik megestek az E.ON Délibáb Sportfesztiválon, leginkább rábízzuk ezt a képekre. Csak amit azok nem tudnak elmesélni, avval foglalkozunk mi. Rendhagyó visszatekintés következik tehát: milyen is volt a nyolcadik! És vigyázat: pénteken már "tavaly" lesz!

Fordítva az eddigi logikán, először is nézzétek meg a kánikulában össze nem olvadt filmszalagokból nagy nehezen összeollózott videót, aztán csapjunk a Mátai Ménes lovai közé, s hadd szóljon a képregény! A végén pedig természetesen ott az elmaradhatatlan eredménylista. Felkészültetek? Vigyázat: a hosszas görgetés hatására a mutatóujjak begörcsölhetnek, erre ajánljuk a feketenadálytő krémet, vagy a szomszéd aztalnál ülő kolléga felkérését, hogy görgessen ő, miközben mi nem győzünk csodálkozni. Ő meg aztán pláne, látván a monitorod hátulját...

Szóval. Vigyázz, kész... RAJT!

Elöljáróban, hogy lássátok, miről volt szó. Felhő egy szál se, csak a nap, a nap, a nap. Rekord létszámú nevező és hőmérsékleti rekord a 8. E.ON Délibáb Sportfesztiválon: 1800-an neveztek az eseményre, ami a délutáni órákban 38 fokos kánikulában zajlott. Ilyen meleget még nem mértünk a korábbi hortobágyi versenyeken.


Akik és amik nem hiányozhattak: a pálya, amit nektek építettünk derék köré csavarható mobil klímákat viselve, egyenesen Grönlandról importált jégtömbökhöz dörgölőzve munka közben...


Péter Attila, házi csikósunk a Denevérembertől kölcsönzött, de véletlenül fordítva felvett hacukában, és Karcsi bácsi, aki nélkül szinte nincs BSI esemény!

...aztán a Tömeg, apám, a Tömeg, akik a szaharai hőség ellenére is megmutatták, ki a király! Vagyis betyár!


Meg persze adva volt a gulyás meg a slambuc, ami hiába volt adva, mindig elfogyott. Így aztán újra kellett adni. De nem volt gond, hiszen elég volt csak összekeverni az összetevőket, odébb rakni, s a napon megfőtt magától. Egy gonddal kevesebb, nem igaz? (A háttérben műanyagdarabokat helyeztünk el, hogy azt imitáljuk: van mobilnetünk... persze nem volt. A pusztán? Csak a szél vitte a híreket... vagyis az se.)


Persze mi sem a szomszédba szaladtunk egy kis szemétségért (szaladt a fene, örültünk abban a melegben, hogy élünk, innen visszamenőleg is respect mindőtöknek, akik ott voltatok!), nem ám a vízben, csak rajta keresztül, fölötte engedtünk benneteket. Persze az erecske a korábban direkt erre az eseményre idehozatott Amazonas volt, csak szegény - veletek ellentétben - nem bírta a hőséget, s... mitagadás... elfogyott.


Oké, lebuktunk, lovas akadálypálya volt csak két vödör vízzel. És akkor mi van? De figyelj: a HÍD ELGÖRBÜLT EBBEN A MELEGBEN!


Nos, a helyes viselet az efféle kánikulában mindenki szerint más és más volt... Sajnos a pocakos bácsi félmeztelenül a sörrel már nem fért a sorba, így azt a képet nélkülöznötök kell.

Akkora volt a hőség, hogy lóra kellett állni, hogy ellássunk felette! (Na jó, egyes, a híreket tudatosan elferdíteni akaró elemek szerint ez a Mátai Ménes lovas lovas- és csikósbemutatója volt, ami kétszer is lement. Aki látta a pusztai ötös elnevezésű lovasszámot, annak minden bizonnyal tátva maradt a szája.)

A kerékpáros rajtokkal kezdtünk... itt még minden békésnek ígérkezett. Szegények semmit nem sejtettek... kék az ég, zöld a fű, annyit lehetett tudni, hogy ha felül van a zöld, akkor vagy felbuktál, vagy a szemedbe repült egy zöld, béka alakú úszógumi.


Azt sem sejtették, mi meg nem mondtuk, hogy árnyékot utoljára itt látnak.

Puszta rosszindulatból kutat is csak messziről mutattunk nekik. Üresen.


Hogy ő minek örült, nem tudni. Valószínűleg így száradt rá a rajtnál bevizezett póló... Mivel kormányozni így nem tudott, így egyenesen haladt tovább - épp az idei eseményre várjuk vissza földkörüli turnéjáról.


A fenti történések közben persze jónéhányan elindultak egy kis sétára. Sokan nem bíztak állítólag az időjárásjelentésben, így esernyőt is vittek, mások azzal magyarázzák ezt a különös szerkezetet, ami a kézben van, hogy állítólag a bögöly marhára nem bírja ezt a színt, s ilyenkor egy hétre szanatóriumba vonul. Nos, nem tudni, mi az igazság, de az biztos, hogy senki nem kapott hőgutát.


Közben azért kiderült, hogy a vízhűtéses kerékpáros az igazi hortobágyi kerékpáros, speciális vízelvezető nyílások akadályozták meg az agy hőmérsékletének 100 fok fölé való emelkedését...


És így azért be lehetett érni. De mindenkinek ám, annak ellenére, hogy nem mutatunk mindenkit. Szóval muszáj hinnetek nekünk. Tényleg mindenki beért!


A félmaratoni és a többi távra készülődőket Varró Gyula melegítette be, majd Kökény Bea olimpiai ezüstérmes kézilabdázó rajtoltatta. Kánikula ide vagy oda, a rajt környéki pillanatok olyanok voltak, hogy azokért érdemes futóversenyre járni. A félmaratoni indulók három, a később bekapcsolódó 14 kilométeres távon futók kettő, míg a 7 kilométer teljesítői egy kört futottak a versenyközpont körül a Hortobágyon.

A félmaratont a férfiaknál Beda Szabolcs nyerte, aki ezzel megismételte tavalyi győzelmét, egyébként pedig harmadszor lett első a Délibáb Futás félmaratonján. A nőknél Rozsnyai Lilla futott be elsőként. Meg kell jegyezni, hogy a nőknél a 21 kilométeres távon elég szoros volt a verseny, aminek a végén Lilla Darázs Angelikát megelőzve tudott nyerni.

No, szóval akkor elindultak a futók. Nagy port vert fel a hír, hogy állítólag a Hortobágy tiszta homok.


De azért látszik, mennyire lehetett ennek is örülni. Őszintén, szívből jövően. A meleg jó. A por a barátunk!


Azt meg végképp nem tagadhatjuk, hogy a melegben, porban, pusztában futás a boldogság tiszta forrása - amint találsz egy négyzetcentiméternyi árnyékot...


...vagy néhány itatóvályút a középső krétakorból visszamaradva. Kiszedegeted a velociraptor darabkákat, aztán fürggyé' le!


A hajnali harmatot poharakba gyűjtötték élelmes helyiek, s jó pénzért árulták a mindenre elszánt futóknak. Valahogy a hölgy fejére közben meg nőtt egy szappan, de az nem a BSI-é volt, nem is tudjuk, mi lett később a sorsa. Állítólag Bob néven tévésztár most. De... spongyát rá.


És aztán persze innen is be lehetett érni. Még elsőként is. (Összesen egy első volt, a többiek utána jöttek, képzeljétek el ezt a képet még vagy ezerpárszázszor!)


És aztán a legjobbaknak meg is volt a jutalmuk, pár népművészeti agyagedény, ami tényleg egy-egy köcsög volt, amit egy helyi bácsi gyártott - és gyárt azóta is.


És akkor még hátra volt a munka dandárja: kerekes kutunk nem volt, hogy odatoljuk a dobogó mögé, így néhány markos legény felkapta, és odavitte a legközelebbi gémeskutat.


A forróságban valószínűleg nem a legjobb időeredmény elérése volt a cél a futók többsége számára, hanem a biztos célba érkezés. Elmondhatjuk: ezt bizony az indulók javarésze becsülettel teljesítette. Ugyanez igaz a kerékpárosok és a túrázók esetében is. A 8. E.ON Délibáb Sportfesztivál a késő délutáni órákban ért véget a Hortobágyon. 31 fok volt akkor. Tiszta strandidő.És akkor az eredmények

Félmaraton

Férfiak

1. Beda Szabolcs (Budapest) Bp. Honvéd SE 1:17:29

2. Kiss Gyula (Budapest) ELTE BEAC Polythlon 1:19:45

3. Varga István (Békéscsaba) 1:23:07

Nők

1. Rozsnyai Lilla (Füzesabony) ELTE BEAC Polythlon 1:38:10

2. Darázs Angelika (Budapest) 1:38:27

3. Varró Anna (Tiszaújváros) 1:39:06

14 km

Férfiak

1. Kovács István (Debrecen) Békéscsabai AC 59:13

2. Szerencsi Attila (Sárospatak) Pénzügyőr SE 1:04:12

3. Asztalos Zoltán (Debrecen) Debreceni Rendőr SE 1:08:49

Nők

1. Pap Csilla (Mezőkövesd) 1:00:40

2. Seres-Gömöry Tímea (Fót) 1:10:08

3. Bakó Mónika (Budapest) Spuri SC-Újbuda 1:12:33

7 km

Férfiak

1. Szabó Sándor (Gyula) 25:28

2. Kánai Roland (Sajóörs) Tiszaújvárosi Vízi SE 26:09

3. Kapitány Zoltán (Karcag) VSC Szeged 26:45

Nők

1. Varga Krisztina (Hajdúböszörmény) HTE 29:47

2. Borhiné Tokai Erzsébet (Kisújszállás) 31:39

3. Körmendi Réka (Karcag) 31:54

Mountain Bike Maraton, 54,2 kilométer

Férfiak

1. Panyi János Gábor (Herceghalom) Meditech-Adverticum SC 1:44:23

2. Grósz Béla (Pilisvörösvár) TEAM Mountain Bike 1:45:21

3. Kerek Zoltán (Kazincbarcika) 1:48:16

Nők

1. Huszár Ildikó (Nemesvámos) VKE-Nelson 2:23:06

2. Tatai Ildikó (Veszprém) VKE-Nelson 2:24:19

3. Szabó Katalin (Jászberény) Electrolux 2:24:20

Mountain Bike Maraton, 33,8 kilométer

Férfiak

1. Farkas József (Nyíregyháza) 1:13:41

2. Kiss Attila (Debrecen) 1:20:19

3. Szabó Levente (Tótkomlós) Alföldi Hegyivadászok 1:20:59

Nők

1. Scherk Tímea (Pomáz) Csobánkai Lovarda 1:22:15

2. Panyi Gabriella (Herceghalom) Meditech-Adverticum SC 1:34:30

3. Juhász Fanni (Gyöngyös) Gyöngyösi Rekreációs SE 1:43:13