Hasznos tanácsok az E.ON Délibáb Sportfesztivál indulóinak

 

Meleg lesz szombaton, ez egyre biztosabb. Tavaly is jól leégtünk. Ez önmagában nem lenne hír július közepén, viszont az E.ON Délibáb Sportfesztivál indulóinak egyáltalán nem mindegy, milyen időjárási körülmények között futnak. Erre való tekintettel adunk néhány hasznos tanácsot, mire kell figyelni a kánikulai pusztai futás során.


A tegnapi átfogó cikk után most egy afféle zanzát hadd tegyünk közzé, hiszen a hétvégi eseményen számunkra az első az, hogy mindenki épségben, egészségesen, saját lábán és bringáján térjen vissza a választott távjáról.

A jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint a szombati nap folyamán végig derült, napos idő várható. Délutánra 25-28 fokra melegszik a levegő (kb. olyan lesz tehát, mint tavaly). Az ilyen hőség alaposan megterheli a szabadban sportolók szervezetét. Gondolj arra, hogy a Hortobágyon gyakorlatilag nincs árnyék, végig tűző napon kell futnod, kerékpároznod, túráznod! Nagyon erős lesz az UV-sugárzás, normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás után bőrpír keletkezhet.

Az E.ON Délibáb Sportfesztiválon a versenyközpontban működik orvosi ügyelet, de a mezőnyt is követi terepmentő, illetve motoros mentős. Ha esetleg rosszul érzed magad futás közben, állj meg, és nyugodtan kérd a futók, vagy az orvosok segítségét!

Fontos tanácsok mindenkinek:

  • A rajt előtti időszakot lehetőség szerint töltsd árnyékos helyen!

  • Igyál megfelelő mennyiségű folyadékot a rajt előtt! Használd ki a frissítőállomások kínálatát, gondoskodj a folyadékpótlásról! A frissítőknél a fejedre és a testedre is tudsz vizet locsolni, de legyél tekintettel futótársaidra, nem a frissítőállomásokon kell zuhanyozni!


  • Érdemes világos futóruhában futni és sapkát viselni. Az sem baj, ha hosszú ujjú felső van rajtad.

  • Használj naptejet!

  • Hozhatsz magaddal kulacsövet, vagy fuss saját palackkal! Használd a rajtcsomagba kapott szivacsot!

  • Nem feltétlenül a kánikulában kell egyéni csúcsot futni. A fő szempont a biztos célba érkezés legyen.