NEM VISZIK A VB-RE AZ ETIÓP HOSSZÚTÁVFUTÓ LEGENDÁT

 

Első hallásra szentségtörésnek tűnik az etiópok döntése, akik nem indítják a moszkvai világbajnokságon Kenenisa Bekelét.

Már a londoni olimpia előtt is tabukat döntögettek az etióp atlétika fő korifeusai, akik nem vitték el az ötkarikás játékokra a kétszeres olimpiai bajnok hosszútávfutójukat, Haile Gebrselassie-t. Most pedig a moszkvai szabadtéri világbajnokság előtt egy másik legendát "hagynak otthon" az etiópok, hiszen úgy tűnik, hogy Kenenisa Bekele nélkül zajlanak majd az események az orosz fővárosban.

Bár a 31 esztendős klasszis május végén megnyerte 10.000 méteren az eugene-i versenyt, mégsem lesz ott a vb-n. A háromszoros olimpiai bajnok és a - mezeifutó győzelmeket is ideszámítva - tizenhétszeres világbajnok Bekele helyett ugyanis a vb-címvédő Ibrahim Jeilan mellett a világranglista vezető Dejen Gebremeskelt, Abera Kumát és Imane Mergát nevezték a 10.000 méteres távra. Utóbbi három versenyző a svédországi Sollentunában rendezett júniusi versenyen egyaránt 27 percen belül futott, ami a szakemberek szerint többet ér, mint a Bekele által májusban futott 27:12,08-as eugene-i győztes.

Forrás: MOB