A hideg elősegíti a fogyást?

 

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a lakások erősebb fűtése összefügg az elhízással, valamint, hogy a hűvös helyiségben tartózkodó egyének több energiát égetnek, de két újabb vizsgálat konkrétan a "hidegterápia" zsíranyagcserére kifejtett hatását tesztelte. Érdekes eredménnyel.

Mindkét vizsgálat a barna zsírszövetet célozta, ez ugyanis egy olyan típusú zsír amely a szervezet hőtermeléséhez szolgáltat energiát.

Az egyik esetben holland kutatóknak sikerült kísérleti úton igazolni, hogy már 10 nap enyhe "hideghatás" elegendő ahhoz, hogy a barna szírszövet aktivitását - és ezzel az energiafelhasználást - jelentősen fokozza, valamint az egyéneket ellenállóbbá tegye a hideggel szemben. Maga a kísérlet úgy történt, hogy az alanyok rövidnadrágban és pólóban egy 15-16 fokos helyiségben tartózkodtak, az első napon két órát, a másodikon négyet, a harmadik naptól pedig napi hat órát.

A másik vizsgálat hasonlóképpen zajlott (27 fokos helyiségben, napi 2 óra, 6 héten át) és szintén fokozta a nyugalmi zsírégetést valamint átlag 5,2% testzsírcsökkenéshez vezetett. A 27fokos helyiségben tartózkodó kontrollcsoport zsíranyagcseréje nem változott.

Forrás: Edzésonline