Interjú Csanyával a terepfutás kérdéseiről, a tervekről, a versenyekről

 

Csányi "Csanya" László a magyar terepfutás emblematikus alakja, aki elsősorban a közösségépítés területén ért el hatalmas sikereket.

Milyennek értékeled a magyar terepfutás idei évét? Nemcsak a verseny eredményeket, hanem a terepfutás népszerűségét, közösségét illetően is?
Mérföldkőnek érzem a 2013-as évet. A terepfutók száma elképesztő módon növekszik. Egyre több verseny, egyre több közösségi futás van. Elég ha a Balboa futásokra gondolunk. Több száz ember jött el, pusztán a futás öröméért! Amikor 2011-ben elindítottam a Szerda Esti Szeánsz-t volt, hogy ketten voltunk rajta Tapírral. A szerdai nap helyett most kedden van a Szeánsz, stabil 30 feletti létszámmal. Még a teljesítménytúrákon is érezhetően megnőtt a futók száma. Versenyeinken 500 fő a max indulói keret. Szerintem idén ez az INOV-8 VTM esetében meg is lesz. A Terepfutás.hu-nak nem célja, hogy több ezer futó induljon a versenyeinken. Nem szeretnénk a többi versenyszervező elől elhalászni a futókat. Másrészt meg szeretnénk őrizni versenyeink családias jellegét.
Továbbra is támogatunk futóversenyeket amiket nem a Terepfutás.hu rendez. A kezdő szervezők egész nyugodtan keressenek meg minket!

Milyen versenyeket, eseményeket terveztek 2014-ben?
Minden 2013-as versenyt megrendezünk 2014-ben is, ám lesznek új versenyeink is. A Nyúlcipőbolt Trails sorozat is bővül egy Bükki futammal. Terveink közt szerepel egy éjszakai verseny a piliscsabai terepfesztivál keretein belül. Ez a Night & Roll!

A következő idényben szerinted melyek lesznek a magyar terepfutók körében népszerű versenyek itthon és külföldön? Te személyesen melyik eseményeket ajánlanád?
A legnépszerűbb terepverseny remélem az INOV-8 VTM lesz. A legnagyobb presztízsűnek a Terep Százast szokták emlegetni, én ugye belülről látom a helyzetet, ezért nem tudom így van e, mindenesetre örülök neki ha ezt gondolják a futók!. A külföldi versenyek közül egyértelműen az UTMB viszi a prímet. Majd 60 magyar futó nevezett a világ legnépszerűbb terepfutó versenyére. Mit ajánlok én? Akiben benne van a felfedezés vágya menjen olyan versenyekre amiket még nem ismernek a magyar futók. Rengeteg verseny van még, ahol nem indult magyar futó.

Hogy látod a magyar terepfutás utánpótlás kérdését, kell-e, érdemes-e ezzel a kérdéssel foglalkozni a mai helyzetben vagy a terepfutás annyira felnőtt sport, hogy aki eredményt akar elérni, az amúgy is foglalkozik vele?
A terepfutás nem csak felnőtteknek való sport. Gyerekversenyt rendeztek pl. a Naszály Trailen és a Baradla Trailen is. A most futó felnőttek gyerekei is be fognak kapcsolódni a terepfutásba.

Neked személyesen milyen sportterveid vannak 2014-ben?
Nagy terveim vannak idénre. Beneveztem az UTMB egyik távjára a TDS-re. Talán még sosem készültem ennyire egy versenyre. Idei terveim Bükki Hard, Mátrabérc Trail, Mátra 115, Eiger Panorama Trail és a végén a TDS.

Forrás: Terepsport