A vércsoport diétáról

 

Év elején sokan tesznek fogadalmat, hogy mostantól új, egészségesebb életmódba kezdenek. Ha te is szerentél egészségesebben élni, de még nem találtad meg a számodra ideális diétát, életmódot, akkor most ismerkedj meg a vércsoport diétával! Dr. Petrovné Ráti Lilla, életmód tanácsadó, terepauta természetgyógyász, a VegaFOOD tanácsadója, röviden összefoglalta, hogy milyen ételeket válasszanak az egyes vércsoportokhoz tartozó egyének.

Javaslata szerint, először is a mennyiségi korlátokban kell kompromisszumot kötnünk saját magunkkal, majd figyelni arra, hogy miként építjük fel az étrendünket. Valamint a rendszeres mozgásról sem szabad megfeledkezni. Ha a vércsoportodnak megfelelő tápanyagokból válogatod össze az étrendedet, a sikeres fogyást már két-három hét után tapasztalhatod. A közérzeted és életminőséged is jelentős változást mutat majd és lebeszélni sem lehet a program folytatásáról!

A "0" vércsoportúak, a "vadászok" általában sok fehérjét fogyaszthatnak, de most ők is hanyagolják a húsfogyasztást. Legfeljebb a halfogyasztást engedélyezhetik maguknak. Inkább válasszanak növényi eredetű fehérjét (szója, gomba, tofu) és mérsékeljék az agyműködéshez elengedhetetlen szénhidrátok fogyasztását. Pótolják ezt gyümölcsökkel (alma, aszalt szilva, szárított füge, banán, ananász). A "0" számára máskor kevésbé ajánlott gabonáknak most nagy szerepük lehet az étrend helyes kialakításában. A tönkölybúza készítmények, amaránt, árpa, köles és hajdina fogyasztása kis mennyiségben is a jóllakottság érzését keltheti, így a kalória bevitel is megoldottá válik. A zöldségfélék közül pedig a karalábé, spenót, tök, petrezselyem, sárgarépa, zeller, paradicsom, retek, salátákból válogassanak.

Február 14-én pénteken kitűnő választás lehet nekik a VegaFOOD vörös lencselevese indiai tönkölydara-raguval, sült zöldségekkel és csiliszósszal (kód: D4).

Az "agrár" típusú "A" vércsoportnak, akikből a legtöbb ember Európában, így hazánkban is található szintén a főleg zöldség-gyümölcsökből összeállított étrendet javaslom. Ezek közül is részesítsék előnyben a gabonák közül a hajdinát, amarántot, kukoricapelyhet, zabpelyhet. Naponta többször is fogyaszthatnak a különböző gabonafélékből. Savanyított tejtermékek közül a joghurtot és az alacsony zsírtartalmú kefirt ajánlom. A zöldségek közül leginkább a brokkoli, fokhagyma, tök, kelkáposzta, zeller, karfiol fogyasztása jöhet szóba. A leginkább a vércsoportjuknak ajánlott gyümölcsök a grapefruit, ananász, alma, kivi, áfonya és aszalt szilva. Hetente 1-2 alkalommal ők is fogyaszthatnak halakat.

Ha az A-s vércsoportúak közé tartozol, akkor kóstold meg február 14-én pénteken a a vörös lencselevest gyömbéres zöldségraguval és tönkölybúzával (kód: D1) a VegaFOOD kínálatából!

A "B", "kiegyensúlyozott" vércsoportba tartozóknak a kecskesajt, joghurt és kefir mellé a babok fogyasztása javasolt, ezek közül is a száraz fehérbab, vörös szójabab, zöldbab és a zöldborsó is kiválóan alkalmas rendszeres, vagyis akár napi fogyasztásra. Ők a káposztaféléket is remekül emésztik és náluk lesznek a káposztaleves fogyasztása kapcsán a legtöbben, akik kilókat veszíthetnek. Gyümölcsök közül a papaya, ananász, banán, kivi, narancs, mandarin, grapefruit jöhetnek számításba. Ezekből frissen facsart leveket és salátákat is készíthetnek.

Ha a "B" vércsoportba tartozol, akkor pénteken (február 14.) a vörös lencseleves mellé kóstold meg a párolt brokkolit és kukoricát tejfölös szószban mustáros zabpehelyfasírttal kiegészítve (kód: D2)!

Az "AB", "modern" típus most a diók, magvak közül szemezgethet. Főleg a diót, földimogyorót, gesztenyét, de akár a mandulát, fenyő-magot és pisztáciát válasszák, nagyon fontos, hogy itt a mennyiségi korlátokat feltétlenül tartsák be, a magas kalóriatartalom miatt. Gabonák közül a köles, rizskorpa, búzacsíra a választandó. Ők ne fogyasszanak hajdinát, ellentétben a fent említett vércsoportúakkal. A zöldségfélék tárházából a zellert, karfiolt, padlizsánt, brokkolit, cukkinit, karalábét válogassák. Gyümölcsök közül a kivié, ananászé, grapefruité, áfonyáé lehet a főszerep.

Ha az "AB" típushoz tartozol, akkor a vörös lencseleves mellé pénteken (február 14.) kóstold meg a VegaFOOD rakott káposztáját paprikás tejföllel (kód: D3), biztosan nem maradsz éhen!

Remélem sikerült felkelteni az érdeklődésedet. Ha kicsit bonyolultnak, vagy időigényesnek tűnne a kellő alapanyagok beszerzése és az ételek elkészítése, úgy nyugodtan hagyatkozz a VegaFOOD kiváló szakembereire és az általuk elkészített ételeket bátran, jó étvággyal fogyaszd!