Színek a sportban, avagy hogyan segítsük fáradt szervezetünket

 

Rövidke kis hideg után újra ősznek álcázza magát a tél, minden velejárójával együtt. A nehezen mozgó izmokkal. A reggeli sötét bágyadt, nyálkás utakkal, és az érzéssel, hogy az ég tudja csak, tényleg lesz-e megint ragyogó tavasz. De mi nem adjuk fel...

Kirángatjuk magunkat az ágyból, és kimegyünk az erdőkbe, a hegyekre, a folyópartokra, patakok mellé, mert még ilyen haldokló állapotában is, a természet az, ami feltölt, megnyugtat, örömöt ad.

És a színek! Az őszi erdőhöz semmi sem fogható. De vajon gondolkodtunk-e már azon, hogy is van ez a színekkel. Mi a fenétől pompázik éppen ezekben a színekben a természet? Mi ez a lángoló vörös-barna, ez a fényes narancs, és a bordó számtalan árnyalata. Hová tűnik el a zöld? És mit kell tudnunk a zöld színről?

A zöld az élet színe, ez senkinek sem újdonság. Ami mégis nagyon érdekes, hogy ami a növényvilágban az élet, az az embernél a betegség jele. A vizuális diagnosztika előszeretettel keresgél zöld foltokat a bőrön (amikor azt mondjuk egymásnak, hogy nagyon zöld a fejed, az nem szokott jót jelenteni, sem a hullafolt, ami szintén zöldes), ebből állapítva meg, hogy melyik szervnél kell keresgélni a gubancot.

A zöld szín leginkább a májunk állapotáról szokott árulkodni. Ha gyengül a májunk, amit ebben a hideg és nyálkás időben nagyon érdemes meleg májpakolásokkal esténként kicsit megtámogatni, sok méreganyag benn rekedhet a szervezetben, ami csökkenti az állóképességet, erős fáradékonyságot okoz (ez az úgynevezett őszi fáradtság) és kiül a bőr mögé, amitől az arc zöld színt vehet fel, mivel itt a legvékonyabb a bőr. Ez persze már elég rossz állapotot feltételez. Idáig nem kell eljutnunk.

Hogyan erősíthetjük még a májunkat?

A forró szódabikarbónás lábfürdő szintén felmenti a májat, mert a bőrön át segít távozni egy halom méreganyagnak, ráadásul nagyon jó hatással van az emésztésre. Ha vacsora előtt forró lábfürdőt veszünk, az az egész éjszakai alvásunkat méllyé és pihentetővé teszi.

A máj a legnagyobb mirigyünk, de ettől még ugyanúgy mirigy, mint a pajzsmirigy, vagy a nemi mirigyek. Mint a mirigyrendszer része, nagyon jól stimulálható finom kopogtatással, illetve do-in masszázzsal, mirigymasszázzsal.

Heti egyszeri kezeléssel elérhetjük, hogy éppen úgy pattanunk ki az ágyból, mint nyáron, amikor tudjuk, hogy a tengerparton lágyan fújdogáló szellő várja a pólónkat, hogy futás után megszárítsa.

Forrás: Kropkó Péter