Ahány láb, annyi cipő

 

Készülj bármelyik futóeseményünkre is, futócipőre biztosan szükséged lesz, amit most már négy SPURI Futóboltban is megvásárolhatsz. Igaz, az üzletekben maximális figyelemmel és szakértők tanácsaival támogatva vásárolhatsz megfelelő cipőt, nem árt azonban az alapelveket tudni. Olvasd el, mik azok az alapok, melyek alapján segítenek a SPURI tanácsadói neked a cipőválasztásban!

(Spuri Futóboltjaink címét és nyitvatartási idejét >>> ITT találod.)

Cipőválasztás egyszerűen
Szögezzük le: NEM létezik olyan kategória, hogy "a világ legjobb cipője", hiszen mindenkinek eltérőek mind az adottságai, mind a szükségletei. Egy csomó dologban különbözhetünk másoktól, pl. a lábunk formájában, biomechanikájában, öröklött adottságokban, testsúlyban, céljainkban, lehetőségeinkben, környezetünkben. Ezeket mind számításba kell venni cipőválasztáskor.

A legfontosabb szempont a cipő mérete: általánosságban a lábméretnél másfél számmal nagyobb a megfelelő! Itt el lehet felejteni a hagyományos utcai számozást, mert egyes márkák eltérő módon számoznak. A próba tehát elkerülhetetlen, sőt érdemes kivenni a betétet a cipőből, és ráállva ellenőrizni, hogy a nagylábujj előtt legyen némi hely.

A normál láb
A nagy, hosszanti lábboltív normális, nincs rajta elváltozás. A lábnyom éles körvonalú, a lábujjak alatti talppárnákat és a sarkat egy hosszú, széles vonal köti össze. A normál lábú emberek futás közben, talajfogáskor a sarok külső részére érkeznek, majd innét a boka kissé befelé fordul, ahogy a súly ráterhelődik a lábra - így tompítva az ütközést. Az ebbe a csoportba tarozók járása, futása biomechanikailag hatékony, ezért ők a stabil cipőket válasszák, nincs szükségük mozgás-kontrollált, vagy nagyon párnázott cipőkre.

A stabil cipők megfelelően csillapítják a sarok becsapódását, ami a testsúly 3-4 szerese is lehet. Ezen kívül kemény, de egyben rugalmas bennük a középtámasztás, és a sérülések megelőzése érdekében biztosan tartják a lábat, így akadályozva a láb kifelé-befelé dőlését. Normál, neutrális lábú és súlyfelesleggel nem rendelkező futók ideális cipője.

Befelé dőlő láb
Ha a vizes lábnyom egy telitalpat (lúdtalpat) formáz, akkor a hosszanti lábboltív kissé megereszkedett és a boka erősen befelé billen. Ezt hívják pronálásnak. Nekik az erősen stabil, vagy kontrollált, a belső lábélen megerősített cipőre van szükségük, ami csökkenti a pronálás dőlésszögét. A legtöbb kontrollált cipő merevebb és erősen tartja a bokát, ezáltal csökkenti a pronációt. Ezek a cipők általában nehezebbek, mert megerősített támasztékkal, és sűrűbb anyagú betétekkel készülnek. A gyártók ezt a cipő belső oldalán a talpperemen eltérő színnel is jelzik, általában szürkés-kékes árnyalattal. A lúdtalpasokon kívül a nagyobb súlyfelesleggel rendelkezőknek is ajánlott ez a fajta cipő!

Magas lábboltozat
A túl magas lábboltozatú láb gazdájának a lábnyomán nagyon vékony a vonal a sarok és a talppárnák között, sőt extrém esetben nem is látszódik. Az ilyen láb kifelé dől (szupinál), ami azt jelenti, hogy a talajfogásnál a talp ütéselnyelő képessége kevésbé hatékony. Ők a párnázott cipőket válasszák. Ideális lehet ez a cipő azoknak is, akik - bár normális lábuk van - valamilyen beidegződés folytán a külső talpélükön futnak. A gyártók az ilyen megerősítést is jelzik a sarok külső peremének ívén. Ezeknek a cipőknek a középrésze sokkal puhább, "kikönnyített", de ugyanolyan stabil, mint a normál lábra való. Megfelelő lehet ez a típus olyan futóknak is, akiknek túl merev a bokájuk, és nem tudják kellőképpen befelé billenteni.

Cipő túlsúlyosoknak
Aki az átlagosnál nagyobb testtömegű, annak a futóstílusától függetlenül érdemes stabil modellt választania! A legtöbb gyártó manapság már gondol a súlyosabb futóegyéniségekre is, és kifejlesztett számukra is megfelelő modelleket. Fontos, hogy a cipők leírásában figyeljünk a súlyajánlásra! Bármennyire is kényelmes valamelyik filigránoknak szánt modell, nem ajánlatos hosszú távon is kipróbálni. A másik fontos szempont, hogy a testesebb futók általában többé-kevésbé alacsony lábboltozatúak, és befelé dőlő bokával futnak. Nekik különösen fontos a belül megerosített, stabil cipo!

Figyeljünk a cipőnkre!
Minél nehezebbek vagyunk, annál gyorsabban használódnak el cipőink. A "cipőtudósok" azt ajánlják, hogy 800-1000 kilométerenként cseréjük a cipőnket, ami értelemszerűen 700, vagy még inkább 600 km-t jelent, ha az átlagosnál nehezebbek vagyunk.