Az edzés növeli a fájdalomtűrő-képességet

 

Korábbi vizsgálatok megállapították, hogy a sportolók és nem sportolók fájdalomküszöbe nem tér el jelentősen, ám a sportolók tovább és könnyebben viselik el a fájdalmat. De vajon milyen irányú az összefüggés? Erre próbált választ találni egy újabb ausztrál kutatás.

Az ausztrál kutatók úgy kerülték meg a kérdést, hogy vizsgálatukban rendszeresen nem sportoló egyének fájdalomküszöbét és fájdalomtűrő képességét mérték meg, majd egy részükkel hathetes edzésprogramot kezdtek.

Hat hét edzés után a fájdalomtűrő-képességük átlag 20%-kal nőtt, míg a fájdalomküszöbük nem változott. Az edzés amellyel mindezt elérték, csupán heti háromszor félóra szobakerékpározás volt , közepes intenzitáson.

Érdekes lehet, hogy a tesztek egy részét az alanyok karján végezték, így az sem valószínű, hogy a magasabb fájdalomtűrés az edzettebb izmok miatt volna, hiszen a kerékpározás nem különösebben edzi a karokat.

A kutatók szerint a fájdalomtűrő-képesség ilyetén változása egyszerűen az edzésadaptáció része, és lehetővé teszi, hogy egyre több és keményebb edzést viseljünk el, így egyre edzettebbé válhassunk.

Forrás: Edzésonline