4 hónap a Brutálfutásig - mit kell addig megtanulni?

 

Pontosan négy hónap múlva fiatalok és idősebben százai lepik el a nyáregyházi motocross pályát, hogy életük - egyik - legnehezebb hét kilométerét végigfussák... illetve -csúszkálják, -kússzák, -másszák és -ugrálják. Június 21-én tehát Brutálfutás 3.0 - addig azonban készülni kell! Igen specifikus edzésekkel.

  • Nyugi, csak néhány alap dolgot mondunk. Amik persze talán elengedhetetlenek a teljesítéshez - ámbár lehetsz kalandkereső is, ez esetben nem is kell tovább olvasnod. Ja: elöljáróban annyit: ne hidd, hogy nem mész le önként a víz alá! Mert le fogsz. Maximum egy pillanattal előtte még nem tudsz róla. Vagy ha tudsz, hát nem hiszed el. Pedig hidd el nekünk... De gyakorolhatsz otthon a kádban, ha akarsz. Csak tedd félig virágfölddel, engedj rá vizet, és úgy merülj bele. Hidd el, ez jó módszer! Mi már csak tudjuk!

  • Node... először is meg kell tanulni, ha nem tetted volna kiskorodban, nagyon hamar cipőt húzni. Kettőt is, ráadásul a jobb lábra a jobbot, balra a balt. Ez alap. Vagy mezítláb futni. Vagy zokniban. De azt meg minek? Mert így indul a futam, álldigállsz a rajtrácsnál a tarlón, meztelen lábad érzi a földi jókat, s a rajtzene elhangzásakor usgyi, húzhatod a cipőt. Már ha megtalálod, már ha nem böknek hátba, nameg ha nem csomózódik össze a fűző.

  • Futni is kell. Ez alap. Azt már tudsz. Namost, hogy félreértés ne essék, futni tudni kell füstben, szalmabálán, sárban, emelkedőn, lejtőn, gumikon, labirintusban, erdőben... ez is alap? Nos, akkor van mit gyakorolni. A legjobb éjjel egy szántóföld szélén körbe-körbe rohangászni egy tanya mellett, vigyázva, neki ne menj a talicskának, és fel ne rúgjon a ló vagy magadra ne omlassz egy istállót. Ez egyszerű, nem?

  • Tanuld meg, hogy a gumi fontos dolog. El is magyarázzuk: tudod, akármikor eléd kerülhet néhány lengő-lógó autógumi, melyek oldalba taszajtanak, netán hókon nyomnak, de neked rendületlenül menni kell. Akkor is, ha ismeretlenek orvul teliszórták előtted az utat kerekekkel. Egyszerűen kell, na. Javasoljuk, hogy keress egy autóbontót, mérgesítsd fel a tulajt, és várd meg, míg autóalkatrészekkel dobál. Hátha lesz gumi mis közöttük, s akkor lehet tréningezni.

  • Laposkúszás. Szintén alap. Nem tudtad? No majd megtanulod, mint ahogyan a fenéken-arcon-fejtetőn csúszás is lefelé, miközben vigyorogva locsoljuk alattad a nejlont. Hiába, az élet nehéz, ez a hét kilométer meg még nehezebb lesz! Nem szabad fennakadni holmi szögesdróton, de az álcaháló sem viccből lesz ott. Vagyis de. Csak nem neked lesz vicces, hanem azoknak, akik épp nem futnak, hanem néznek. De cserébe meg később te nézed őket. Javasoljuk, hogy lopózz be egy katonai kiképzőpályára éjjel ónos esőben, énekelj hangosan ismeretlen nyelven a csendes pihenő idején, majd amikor kergetnek, akkor csak fuss.

Mást nem tanácsolunk. Ez is épp elég lesz, úgy gondoljuk. Így már LEHET, hogy végigmész... ha így lesz, akkor pedig elérted, amit akartál: malackodtál egy brutálisat, és tetőtől talpig sárosan állhatsz a fűben.

Most komolyan. Ezt akartad? Ja, hogy igen! Hát... akkor menthetetlen vagy. De ez jó, nem?