Figyelmeztetés ülőmunkát végzőknek

 

Eddig is tudtuk, hogy a sok ücsörgés káros és a napi sokórás ülőmunka egyáltalán nem tesz jót az egészségünknek. Ám talán új információ lehet sokak számára, hogy az aktivitás eloszlása is számít, vagyis hiába edz valaki keményen a nap más szakában, ha egyébként több órán keresztül egyfolytában ül.

Hasonló vizsgálatot már végeztek felnőtteken is, most egy gyermekekkel lefolytatott kutatásról számolunk be. A kutatók összefüggést kerestek a szív és érrendszeri valamint anyagcsere betegségek kockázata és a napi aktivitás közt, mégpedig aszerint, hogy az alanyok milyen gyakran szakítják meg mozgással az ücsörgést.

A vizsgálatban olyan gyermekek szerepeltek akik legalább egyik szülője túlsúlyos, tehát magasabb kockázati csoportba tartoznak. Az eredmények alátámasztották a kutatók feltételezését, miszerint a napi összes aktív illetve inaktív időtől függetlenül, a folyamatos inaktív (ülő) szakaszok hossza egyértelmű korrelációt mutat a betegségek kockázatát jelölő markerek megjelenésével.

A jó hír az, hogy már egészen rövid aktív mozgás beiktatásával javítható a helyzet, tehát pélául ha ülő munkát végzünk, érdemes amikor csak lehet felállni, járkálni egy kicsit, esetleg néhány tornagyakorlatot végezni, de már az is sokat számít ha állva végzünk el néhány teendőt.

Forrás: Edzésonline