Budapest a 2028-as olimpiára hajt

 

További gazdasági növekedéssel és változatlan költségvetési fegyelemmel kalkulálva Budapest jó eséllyel pályázhat a 2028-as olimpia megrendezésére - mondta a Napi Gazdaságnak Simicskó István. A sportért felelős államtitkár szerint a tornatermek és a tanuszodák létesítése legalább olyan fontos, mint az újabb és újabb stadionok, sportcsarnokok építése (összesen 75 milliárd forintért fejlesztenek).

A sportért felelős államtitkár elmondta, a sport stratégiai ágazat, ezért is kap a központi költségvetésből idén már 168,6 milliárdot. A 2021-es budapesti "vizes világbajnokság az olimpia előtti legfontosabb lépcsőfok. Ha az infrastruktúra a vb révén adott, akkor az olimpiai játékok programjából máris megvan az úszás, a hosszútávúszás, a műugrás, a szinkronúszás és a vízilabda helyszíne".

"Ha a terv szerint elkészül a Nemzeti Olimpiai Központ, s közben felépül az új Puskás-stadion is, ezzel párhuzamosan pedig további sportcsarnokokkal bővül az infrastruktúra, akkor merhetünk nagyot álmodni. Az már eldőlt, hogy Rio de Janeiro után 2020-ban Tokió lesz a házigazda. 2024 még korai lenne, túl közel van, de további gazdasági növekedéssel és változatlan költségvetési fegyelemmel kalkulálva 2028-nak már nagyobb eséllyel futhatunk neki" - tette hozzá Simicskó.

Reális célnak tartja a rendezést Szalay-Berzeviczy Attila is, a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) alapítója, a BOM a Magyar Sportért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Úgy látja, a siker érdekében érdemes már a 2024-es olimpiára is pályázni, ehhez pedig 2019-ig kellene nevezni.

Forrás: Index