Hit és remény

 

Hite és a futás öröme segíti a gyógyulás útján Szigeth Szilviát. A daganatos betegségével küzdő kétgyermekes édesanya is elindul a Telekom Vivicittá Városvédő Futás félmaratoni távján.

Elismerésre, de annál is inkább csodálatra méltó annak a 37 esztendős, két gyermekes pákozdi tanítónőnek a hitvallása és életszemlélete, aki daganatos betegségéből felépülve ismét a futótársadalom tagjának mondhatja magát. Négy hónap telt el azóta, hogy megoperálták, és most a világ legtermészetesebb dolgaként beszél arról, hogy néhány napja ő is körbefutotta a Velencei tavat, és április 13-án a Telekom Vivicittá Városvédő Futáson is rajthoz fog állni. Még hozzá a leghosszabb távon, a félmaratonin.

"Kislányom, az öt és féléves Réka születése után határoztam el, hogy hosszú kihagyás után újra elkezdek sportolni, ahogy azt 24 éves koromig rendszeresen tettem. Nem titok: elég nagy súlyfeleslegtől igyekeztem heti 3-4 futással mielőbb megszabadulni. Amikor tavaly már úgy éreztem, hogy kellőképpen edzett vagyok, beneveztem a Coca-Cola Testébresztő Futógálára, nem sokkal később pedig a Nike félmaratoni feladatával is sikerült megbirkóznom. Következett a cudar időben megrendezett novemberi Balaton félmaratoni, amelyet soha nem fogok elfelejteni, mert a 15. kilométertől begörcsölt lábbal sántikálva és fogcsikorgatva kellett a célt megközelítenem. De így is megcsináltam, és ebből ma is erőt tudok meríteni." – mesélt Szigeth Szilvia a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

A következő napok viszont már nem a sportról és a sikerélményről szóltak az életében, hanem az életét veszélyeztető betegségről, a gasztroenterológiai vizsgálatot megerősítő kórházi diagnózisról. Egészen pontosan a vastagbélrákról és a májat támadó áttétről. Mások talán egészen másképpen tettek volna, de Szilvia a december 7-i műtét után alig egy hónappal már futócipőt húzott a lábára. A bámulatosan gyors regenerációs folyamatnak köszönhetően mostanában újra heti 3-4 alkalommal teljesítheti a 8-10 kilométeres edzéstávját, a jövő héten pedig már a munkahelyére is visszatérhet.

"Leszámoltam az aggódással, kiűztem magamból a félelmet. Minden embernek meg van a maga baja és gondja, de azoknak könnyebb, akiknek erős az akaratuk és a hitük. Én közéjük tartozok. Nem esek kétségbe amiatt, hogy a kemoterápiás kezelésekkel, azok nehezen viselhető velejárói miatt fel kellett hagynom, mert tudom, hogy más és humánusabb gyógymód is akad. Folynak a génvizsgálatok, amelyek remélhetőleg ki tudják majd mutatni, hogy mi a bajok igazi oka, aztán pedig megkezdődhetnek a célzott kezelések. Addig is elkezdtem szedni a futótársaim által javasolt Huminiqum elnevezésű táplálék-kiegészítő készítményt, és bizonyára ennek is köszönhető, hogy még soha nem éreztem magamat olyan erősnek, mint mostanában. Olyan erőpróbákra, mint a körülbelül 28 kilométeres Velencei-tó körüli futás, még a makkegészséges emberek közül is kevesen vállalkoznak. Az én futásom példa lehet a hasonló sorsúak számára."

Egyedül teljesíti a napi penzumát, de boldogság tölti el, amikor a futóversenyek nagy közösségének forgatagába kerül, ahol mindenki kész segíteni a másiknak. Abba a példásnak mondható közegbe, ahol az is gyakran megtörténik, hogy vadidegen emberek sietnek a begörcsölt lábú társuk segítségére, és ahol az együtt lefutott kilométerek erőt és kiegyensúlyozottságot kölcsönző közös élményt nyújtanak.

"Szeretném mindenkinek elmondani, hogy csodát tehet az, ha ez embernek vannak céljai, és hisz azok megvalósulásában. A céltalanság egyet jelent a feladással. Javasolom mindenkinek, hogy így próbáljon gondolkodni, és semmiről se jelentse ki azt, hogy lehetetlen. Kérni szeretném, hogy akit érdekel a sorsom alakulása, szurkoljon azért, hogy teljesen egészséges legyek. Hálával kell megemlékeznem a Baptista Szeretetszolgálat lelki és anyagi segítségadásáról, amely nélkül az én küzdelmem sokkal nehezebb lett volna." - zárta szavait Szigeth Szilvia, akinek az esete nem mondható egyedinek. Ott lesz például az idei Telekom Vivicíttá Városvédő futás "klasszikus" 10 kilométeres versenyének rajtjánál a 36 esztendős, 21 hónapos ikergyermekeire büszke Albert Kinga is, aki rákbetegségéből felgyógyulva határozta el, hogy bajos helyzetéből kilábalva talpra fog állni, és ebben a törekvésében a Telekom és az origo is mellé állt.

Telekom Sporthír Szolgálat - Szalay Péter