Maratonfutás az Északi- és a Déli-sarkon

 

A 24 óra világosság, útvonal a befagyott Jeges-tengeren, lehetséges jegesmedvék...csupa extrém kihívás és körülmény. Mégis mi volt az melyet a legnehezebben tudtál legyűrni?
Ennyi idő elteltével már semmi nem volt nehéz :) Talán az ért leginkább sokként, amikor aláíratták a felelősség vállalási nyilatkozatot és tudatosult bennünk, hogy milyen sok féle, változatos balesetet szenvedhetünk és ott a világ végén a segítség sem tud könnyen érkezni.

A videó beszámolóból kiderül, hogy -20 -30 fok de napsütéses idő volt a verseny előtt/alatt, ami kemény de mégsem tűnik elviselhetetlennek. A helyszínen ezt hogy élted meg?
A szervezők -32 Celsius fokot mértek, ami "lenge" futóruházatban több mint hűvös. Amikor felsorakoztunk a rajthoz, úgy éreztem ott helyben megfagyok. A símaszk a kilehelt párától azonnal megfagyott, a szemüvegre is rögtön ráfagyott a pára. Ezért a szemüveget a homlokomra toltam és alóla kukucskáltam ki.

Hogyan lehet az időjárásra felkészülni? Télen minden nap futsz?
Igen, a felkészülési időszakban minden nap a hajnali órákban futottam télen, olyankor azért -5 -10 fok közé is esett a hőmérséklet. Persze ahogy közeledett az április egyre kényelmesebb lett, mert hajnalban is plusz fokok voltak. Akkor jobb szerettem volna egy hosszú, kemény telet. :)

Hogyan öltözködtél? Mi volt rajtad a verseny alatt? Volt-e szükséged valamilyen speciális felszerelésre?
A szervezők tanácsait követtem én is, 3 réteget viseltem felül, ügyelve az izzadságelvezetésre, a hőmegtartásra és a szél (vagy esetleg csapadék) elleni védekezésre. Alul elegendő volt két réteg, mivel a külső nadrág elég vastag is volt és a szél ellen is elég hatékony. Fontos volt, hogy a hideg ellenére a ruházat ne legyen túl nehéz, én is így próbáltam összeállítani a felszerelést. Speciális felszerelésként hótalpat kellett vinnünk, de végül nem kellett használni. Jobb is, mert nem igazán futásra találták ki.

Tovább a teljes interjúhoz a Mozgásvilágra