A csírák szerepe az egészséges táplálkozásban

 

Tavasszal különösen fontos, hogy a tél alatt lemerült vitaminraktáraink feltöltsük. Ezt legegyszerűbben friss zöldségek, gyümölcsök illetve különböző csírák fogyasztásával érhetjük el. Kálmán Renáta, a VegaFOOD táplálkozási tanácsadója, a csírák fogyasztásával kapcsolatos alapvető tudnivalókat írta össze.



"Ősztől-tavaszig kiemelt szerephez jutnak táplálkozásunkban a csírák, nekik köszönhetően már az első kerti növények előtt friss zöldekhez juthatunk. Ezek az apró zöld energiabombák tartalmazzák mindazokat az alkotó anyagokat, amik saját növekedésükhöz szükségesek, vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket. Fogyasztásuk így hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, bizonyos betegségek megelőzéséhez.

A búzacsíra gátolja a rákos sejtek életben maradását, erősíti az idegrendszert, gyulladás gátló anyagokat tartalmaz, segíti az emésztést és egyensúlyban tartja a vérnyomást.
A lucerna csíra B12-vitamint - mely a vérszegénység ellenszere - és K-vitamint tartalmaz.
A zsázsa csíra elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére hasznos.
A retek- és mustárcsíra tisztítja a vért, emésztési panaszokra, epe- és májbántalmakra előnyös valamint vírus- és baktériumellenes hatással rendelkezik.
A lencse, borsó és babfélék csírái inzulinszabályzók, tehát előnyösek cukorbetegek részére, valamint rákmegelőző anyagokat tartalmaznak.

A csírákat nyersen fogyasztjuk, kivéve a hüvelyesekét. Ezeket fogyasztás előtt rövid ideig hőkezelni kell, hogy a bennük lévő fehérjék emészthetővé váljanak. A csírákat kenyér mellé, vagy saláták részeként fogyasszuk."
(Kálmán Renáta - táplálkozási és kineziológiai tanácsadó)

Ha szívesen megkóstolnál csírákkal dúsított ételeket, érdemes szétnézned a VegaFOOD salátái és nyers ételei között. Április 22-én kedden például a Z3-as kódon tavaszi csírasalátát rendelhetsz töltött paradicsommal.