Atlétika: 1700 versenyző

 

Az eddigi legjobb magyar eredményeket hozó ISF iskolai világbajnokság után ezúttal hazai környezetben, a diákolimpián volt a mezei futóké a főszerep. A megyei és a budapesti elődöntőkön induló 1277 csapat és 7619 versenyző közül a keddi országos döntőn 1774 diák, illetve 295 csapat állt rajthoz. A Magyar Diáksportszövetség (MDSZ) által megrendezett diákolimpia versenyrendszerében különösen nagy figyelem övezi a mezei futást, hiszen 2016-ban ebben a sportágban a következő iskolai világbajnokságot az MDSZ szervezi Budapesten.

Gödöllő városa immár 17. alkalommal rendezte meg a Diákolimpia Mezei Futó Országos Döntőjét, és látta vendégül a fiatal sportolókat Magyarország minden pontjáról.

Az eseményen Gémesi György, Gödöllő polgármestere és Balogh Gábor, az MDSZ elnöke köszöntötték a versenyzőket. A korcsoportok valamennyi bajnokcsapata részt vehet 2014. április 27-én, a lengyelországi Lodz-ban, a 8x800 méteres váltófutó "Vena Cross 2014" versenyén.

A legfiatalabb III. korcsoport (12-13 évesek) versenyében a lányok között a budapesti Labán Eszter, a fiúk között a veszprémi Felber Balázs nyert. A legidősebbek között, a VI. korcsoportban (17-18 évesek) a lányok versenyét az ajkai Somogyi Anett, a fiúkét pedig a gödöllői Pápai Márton nyerte.

Az erősen szeles versenynapon az indulók között szerepeltek a tavalyi győztes csapatok is, akik az akkori győzelmükkel vívták ki az indulási jogot az Izraelben április elején rendezett Mezei Futó Iskolai Világbajnokságra, ahonnan sikerekkel tértek haza. Ők a lányok részéről a szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata, akik 7. helyen végeztek a nemzetközi megmérettetésen - Gödöllőn pedig megvédték a diákolimpiai bajnoki címüket -, illetve a fiúk részéről a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tanulói, akik a 10. helyen zárták a világbajnokságot. Az Izraelben a legjobb eredményt szerző – a közel százfős mezőnyben 10. helyezett - Borsfai Dzsenifer is rajthoz állt a gödöllői reptéren kijelölt pályán.

Forrás: NSO