Tradíciók és újdonságok a Balaton Bajnokságon

 

A VEDAC idén is megrendezi nemzetközi atlétika versenyét, az 56. alkalommal kiírásra került Balaton Bajnokságot. Vasárnapra az erős mezőnyök mellett a szervezők jelentős újításokkal készülnek. A Magyar Atlétikai Szövetség idén új versenysorozatot hirdetett meg, Atlétikai Magyar Liga néven.
A versenysorozatnak része a Balaton Bajnokság 17 versenyszáma is, melynek keretében az 1-4. helyezetteket éremdíjazásban részesülnek.

A legmagasabb szintű Szuper Ligához kapcsolódóan három korosztályos liga - serdülő, ifjúsági és junior - is szerepel a szövetség kiírásában, a Balaton Bajnokság keretében az ő versenyszámaikat is megrendezik. Itt sem elhanyagolható a díjazás, a sorozat végén az atléták mellett a sportszervezeteket is elismerik.

A június 8-i versenyen rangos indulók várható. A hazaiak részéről többek között dobókörbe lép a tavalyi világbajnokságon 8.helyezett kiváló kalapácsvető, Orbán Éva; valamint csapattársa, az ifjúsági világbajnok Pásztor Bence. De jelezte indulását a szintén veszprémi Tóth Lívia, Universiade győztes akadályfutó is.

A versenyzőkön kívül a szervezők is komolyan készülnek. Magyarországon elsőként fog atléta Google Glass-al, azaz a keresőóriás okos szemüvegét viselve versenyezni az EU Edge jóvoltából. Ezzel egyedülálló módon lehetőség nyílik a sportoló bőrébe bújva, belülről látni mit élnek át a megmérettetés közben. A szemüveget 1 hónapja lehet megvásárolni, ráadásul egyelőre csak Egyesült Államokban, így még külföldön is csak most kezdik el felfedezni a benne rejlő lehetőségeket.

Az atlétikai versenyek mellett érdekes programok várnak a kilátogatókra, ismét lesz egészségügyi felmérés és tanácsadás. A belépő mellé pedig mindenki kap egy szelvényt, amivel részt vehet az értékes nyereményeket tartogató sorsoláson, a verseny végén.

A második alkalommal kiírt Kis-Balaton Bajnokság kísérőprogram keretében a Mindenki 100-as elnevezésű versenyen 15,00 órától bárki kipróbálhatja magát 100 méteren, az elsősorban amatőrök számára kiírt rendezvényen minden indulónak pontosan lemérik az eredményét. A gyerekek 100 méteren és 1000 méteren mérethetik meg magukat, az iskolák számára pedig 10x400 méteres versenyt írtak ki a szervezők.

Forrás: MASZ