Budapesten tart előadást a Cooper-teszt kidolgozója

 

A fizikai állapot felmérésére világszerte évtizedek óta alkalmazott Cooper-teszt, az állóképességet mérő 12 perces futás kidolgozója, Kenneth H. Cooper a legismertebb előadója a Minőségi testnevelésről szóló, szerdán kezdődő budapesti nemzetközi konferenciának.

Balogh Gábor, a rendezvényt szervező Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) elnöke a keddi háttérbeszélgetésen elmondta: a csütörtökig tartó eseményen a testnevelés legjelesebb hazai és nemzetközi szakértői arra keresik a választ, miként lehet elérni, hogy a testnevelés ne csak a legtehetségesebb gyerekek kiváltsága legyen, és minden iskolás számára biztosítani lehessen a testmozgás lehetőségét.

"Az elhízás a kor egyik legnagyobb világméretű problémája. Amíg 1990-ben az emberek 13 százaléka volt túlsúlyos, addig 2010-re ez az arány elérte a 33 százalékot" - jegyezte meg a sajtóeseményen Kenneth H. Cooper, aki 1969-ben kezdett el foglalkozni a brazil labdarúgó-válogatott fizikai felkészítésével, s a csapat egy évvel később Pelé vezérletével világbajnokságot nyert. Hozzátette: a mai amerikai gyerekek egyharmada 50 éves korára cukorbeteg lesz. Ezzel szemben a rendszeres fizikai aktivitással az élettartam akár hat évvel is meghosszabbítható.

A világszerte elismert szakember, valamint Don Disney, a Cooper Intézet oktatási igazgatója a konferencián előadást tart majd a gyermekek egészségre neveléséről, a gyermekkori elhízás okairól és megelőzéséről, illetve az amerikai FITNESSGRAM alapján kidolgozott NETFIT-ről, vagyis az MDSZ-szel közösen kifejlesztett Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Tesztről, amelyet a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően vezetnek be mintegy 3600 iskolában, 900 ezer diák részvételével.

A konferencián - melyet többek között Agata Dziarnowska, az Európai Bizottság sport és kulturális főigazgatóságának sportért felelős igazgatója nyit meg - a részvétel az érdeklődők számára ingyenes.

Forrás: Sportgéza