Eredményhirdetés közben fosztották meg az aranyéremtől

 

Az Ázsiai Játékokon aranyérmet szerző Ruth Jebetet eredményhirdetés közben fosztották meg aranyérmétől. Amit aztán később újra megítéltek neki.

Ruth Jebet óriási csúcsot futott 3000 méter akadályon. A Kenyából honosított bahreini futónő 9:31.36-tal nyerte meg számot, 24 másodpercet javítva az Ázsiai Játékok-rekordon. Az aranyérmét azonban már nem vehette át a stadionban.

Már a dobogó mögött várakozott, hogy szólítsák, amikor bejelentették, hogy pályaelhagyás miatt kizárták a versenyből. Kizárása után az aranyat a kínai Li Zhenzu, az ezüstöt pedig az indiai Lalitba Babar kapta.

A 17 éves futónő érthetően összeomlott, és sírva hagyta el a stadiont. Csapata azonnal óvott, és jogosan érveltek azzal is, hogy ha volt egyáltalán indoka a kizárásnak, akkor el kellett volna csúsztatni az eredményhirdetést, míg lezárják a vizsgálatot. A versenybírók szerint Jebet az utolsó előtti körben lépett le a futópályáról. A versenyző azonban nem emlékezett erre, hiába faggatták utólag.

A futam után nem jelezték azonnal a hibáját, így az incshoni játékok honlapjára is egyből győztesként került fel a neve.

Az Ázsiai Atlétikai Szövetség a botrányos eredményhirdetés után a kínai, az indiai és a bahreini delegációval is tárgyalt, és végül a futamot újranézve arra jutottak, hogy Jebet hibája egyáltalán nem befolyásolta a végeredményt, így visszaadták neki az aranyat, majd vasárnap új eredményhirdetést is tartottak.

Forrás: Sportgéza