Sportcsillagok Gálája - nem-olimpiai sportágak is a díjazottak közt

 

Bővül a díjazottak köre a Sportcsillagok Gáláján, az Év sportolója választás díjátadó ünnepségén, idén első alkalommal ugyanis a nem olimpiai sportágak képviselőinek teljesítményét külön is elismerik.

Pajor-Gyulai László, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke a keddi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Syma Csarnokban december 18-án megtartandó gálán a nem ötkarikás sportágakban is mind az öt kategóriában nyilvánosságra hozzák az esztendő legjobbjait. A hagyományos, idén 57. alkalommal sorra kerülő szavazáshoz hasonlóan náluk is az év legjobb férfi és női sportolójára, legjobb csapatára, szövetségi kapitányára és edzőjére lehet voksolni. Annyi a különbség, hogy a nem olimpiai sportágak képviselőire nem a sportújságírók adják le voksaikat, hanem az interneten, a sportolanemzet.hu honlapon lehet rájuk szavazni.

"A Magyar Olimpiai Bizottság pár éve már nem csak az olimpiai sportágakkal foglalkozik, hanem a sport minden területe hozzá tartozik. Magyarország büszke lehet arra, hogy a nem olimpiai sportágakban is szép sikereket ér el, s ezek a sportemberek is megérdemlik, hogy bevegyük őket a körbe és őket is külön köszöntsük" - fogalmazott Borkai Zsolt, a gálát kiemelten támogató MOB elnöke.
Szabó Bence, a MOB főtitkára bejelentette, hogy a MOB egy különdíjat is átad az Év legjobb edzőjének, akit objektív mérőszámok szerint választanak ki. Leyrer Richárd, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a nem olimpiai sportágak tagozatának vezetője azt mondta, a gálán való megjelenés nagy elismerés annak a 70 ezer versenyzőnek, aki a nem olimpiai sportágakhoz tartozó 44 szövetségben és 1350 klubban sportol.
"Ha nem tudunk átjutni az ismertség falán, akkor sokkal nehezebb számunkra életben maradni, vagy szponzorokat találni" - jelentette ki.

A szavazás során minden voksoló kategóriánként a három legjobbat jelölheti meg, viszont megkötés, hogy a három sportolónak három különböző sportágat kell képviselnie. Az 1000 fő részvételével sorra kerülő Sportcsillagok Gáláján - a fogyatékos sportolók elismeréséhez hasonlóan - a kategóriák három legjobbját fogják megnevezni, s közülük a győztesek a színpadon vehetik át az elismerést.

Forrás: Edzésonline