Őszi-téli futótippek

 

Hogyan öltözködjünk a hidegben?
Rossz idő nincs, csak nem megfelelő öltözet, vagy öltözködés!

Erdélyi Nándor írása

Azt hiszem, sokszor fordult már elő mindenkivel, hogy azon tűnődött: vajon milyen idő van odakinn? Hogyan öltözzem fel, hány réteget és miket húzzak magamra?

Egy rosszul megválasztott ruházat tönkretehet egy edzést. Ha csurog rólunk a víz a hidegben az sem jó, míg ha kockára fagyva igyekszünk tartani a tempót, akkor sem a futásra, sokkal inkább egy forró teára koncentrálunk.

A cikk írásához ismételten elővettem Jeff Galloway könyveit és átolvastam, hogy ő mit is javasol hideg időben. Meglepve tapasztaltam, hogy az amerikai edző bizony futott már -30°C-ban is! Ezt tudva még inkább igaz a fenti állítás, hogy rossz idő nincs!

Ő rengeteg tanáccsal és egy komplett táblázattal segít e kérdés megválaszolásában. Ahogy böngésztem azt, hogy hány fokban mit kell viselni, hát bevallom meglepett, amit láttam – legalábbis az, amit 0°C fölöttre javasol!

Galloway tippjei az öltözködésre
14°C trikó és rövidnadrág

9 - 13°C póló és rövidnadrág

5 - 8°C hosszú ujjú, vékony felső, vékony futónadrág, vagy rövidnadrág, ujjatlan vagy vékony kesztyű

0 - 4°C hosszú ujjú vékony felső, alá póló, hosszú vékony futónadrág, kesztyű, füleket fedő sapka

-4 - -1°C hosszú ujjú közepesen vastag felső, alá póló, hosszú vékony futónadrág, kesztyű, füleket fedő sapka

-3 - -8°C közepesen vastag hosszú ujjú felső, alá termó aláöltözet, vagy vastag póló, vékony széldzseki, vastag nadrág, ami lehet a széldzseki alsó része is, alá futónadrág, továbbá vastag kesztyű és sapka

-12 - -9°C termó aláöltözet, termó kabát, illetve plusz egy réteg hosszú ujjú felső, termó futónadrág, kesztyű, sapka, símaszk, vazelin a kilátszó bőrfelületekre

-13°C-tól amink van és még mozogni tudunk benne!

Tovább a teljes cikkhez a Mozgásvilág oldalára