Ma dől el, hol lehet a 2024-es amerikai olimpia

 

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) csütörtökön dönt arról, hogy melyik várossal száll harcba a 2024-es nyári játékok rendezési jogáért. A USOC közleménye szerint a denveri ülésen választanak Boston, Washington, San Francisco és Los Angeles közül. Utóbbi metropolisz 1932-ben és 1984-ben már rendezett nyári olimpiát, a másik három város először adna otthont az eseménynek.

Az amerikaiak december közepén jelezték, hogy mindenképpen kandidálnak a 2024-es olimpiára. Az Egyesült Államok legutóbb 1996-ban, Atlantában látta vendégül az ötkarikás játékok résztvevőit, most Németország (Berlin vagy Hamburg, döntés március 21-én) és Olaszország (Róma) után harmadikként jelentette be hivatalosan pályázási szándékát.

A 2024-es rendezőt 2017-ben Limában jelöli ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A németek, az olaszok és az amerikaiak mellett Párizs és Isztambul, valamint Doha és a Dél-afrikai Köztársaság is érdeklődik a kilenc év múlva esedékes csúcsesemény iránt.

A MOB február 6-án tartja rendkívüli közgyűlését, amely arról hivatott dönteni, hogy Budapest pályázzon-e a rendezésre, miután a NOB decemberben reformcsomagot fogadott el a gazdaságosabb olimpiák érdekében. Borkai Zsolt MOB-elnök december 12-én bejelentette: a magyar sport- és gazdasági élet fontos szereplőit kérte fel arra, hogy tanácsaikkal és javaslataikkal önkéntes alapon segítsék a MOB munkáját a pályázatról szóló döntés előkészítésében.

Forrás: MTI