Az év végéig lezárják az oroszok elleni doppingvizsgálatot

 

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) illetékes bizottsága az idei év végére zárja le nyomozását a szisztematikus doppingolással vádolt Oroszországgal kapcsolatban. A WADA a német ARD televíziós csatorna egyik műsora kapcsán kezdett vizsgálatba, s kért be, majd kapott az orosz állami sportvezetéstől háromezer mintát újbóli ellenőrzés céljából, írta az MTI.

Az ügynökség hétfőn közölte, hogy a nyomozást végző bizottságnak a WADA korábbi vezetője, Dick Pound, a korábban az Interpolnak is segítő, a számítógépes bűnözés specialistájának számító Günter Younger és a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) dolgozó Richard McLaren a tagja. A testületet a televíziós műsort követően állították fel, s munkáját mindenképpen be kell fejeznie december 31-ig, összegzését pedig el kell küldenie Craig Reedie jelenlegi WADA-elnöknek.

Az ARD december 3-án mutatta be az Eltitkolt dopping - így készülnek az orosz győztesek című dokumentumfilmet. A részben titokban rögzített kép- és hangfelvételek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

Forrás: SportGéza