Ír futó nyerte az Antarctic Ice 100 kilométeres versenyt

 

Dohányosból "megtért" ultrafutó nyerte a világ legkeményebb futóversenyeként számon tartott Antarctic Ice verseny 100 kilométeres távját. Az ír versenyző ráadásul a pályacsúcsot is megjavította 9:26:02 idejével. A második órákkal később ért célba.

A 33 éves Keith Whyte csupán 2007-ben kezdett futni, de nagyon hamar kiderült, hogy tehetsége van hozzá. 2010-ben 2:38-as maratont futott és természetesen nem kezdő az ultrafutásban sem, hazájában ő tartja a 100km futás rekordját 7:03:53 idővel és tavaly novemberben Dohában képviselte Írországot a 100km VB-n. Ott a medencéjét érintő fáradásos törés miatt nem tudta legjobb formáját hozni.

Nem tervezte a részvételt a sarkvidéki versenyen, ám egy másik futó visszalépése miatt kínálkozó lehetőségnek nem tudott ellenállni.

Leginkább a várható időjárási viszonyok aggasztották, de végül az évszakhoz képest egészen enyhe idő volt és a kötelező felszerelés is óvta a résztvevőket a hidegtől - feltéve, hogy viselték. Whyte ugyanis egy ponton elvesztette az egyik kesztyűjét, amely súlyos következményekkel járhatott volna, de szerencséjére nem volt túl messze a következő pont ahol meleg vízzel és egy pótkesztyűvel tudták orvosolni a helyzetet.

A távot egy 20 kilométeres körön teljesítették, sarkvidéki terepen, hóban-fagyban.

Forrás: Edzésonline