Nem dőlt meg a pályacsúcs Dubaiban

 

A Standard Chartered Dubai Maratonon a rendkívül erős mezőny ellenére, a pályacsúcsot nem sikerült megdöntenie idén senkinek. A meglepetés-győztes Lemi Berhanu Etióp színekben, 2:05:48 idővel, a hölgyeknél Aselefech Mergia harmadszor nem talált legyőzőre.

A versenyt megelőző esélylatolgatásokban a háromszoros olimpiai bajnok Kenenisa Bekelét tartották a legesélyesebbnek, de a mezőnyben 20 atléta is 2:10-en belüli egyéni csúccsal rendelkezett, sőt, hatan 2:06-nál is tudtak már jobbat. A veszélyben érzett pályacsúcs Ayele Abshero 2012-ben elért 2:04:23 ideje.

A női mezőny szintén hihetetlenül erős volt, 23 2:28 alatti egyéni csúcsot számlált, köztük is az élen az etióp Aselefech Mergia a pályacsúcstartó 2:19:31 idővel.

A pályacsúcsok végül sértetlenül megúszták, bár a babázásból visszatérő női győztes nem sokkal maradt el saját pályacsúcsától, ráadásul a célvonalig tartó csatában, 2:20:02-vel ért célba. Gladys Cherono egyetlen másodperccel szorult a második helyre. A férfiaknál Lemi Berhanu 2:05:48-cal lett első, ami így az év elején a világ vezető maratoni ideje. A férfiaknál komoly etióp fölény mutatkozott, az első 14 helyen célbaérkezők közé nem fért más nemzet futója.

Az eredménylista szerint 15 magyar futó vett részt a maratoni számban, köztük a legjobb eredményt Horváth Balázs érte el 3:20:10 idővel, őt követte Oszaczki Géza 3:27:27 -tel.

Forrás: Edzésonline