A kardiológus futónagykövet nem tudna meglenni futás nélkül

 

Dr. Zima Endrének az a tapasztalata, hogy a rendszeres futás nemcsak az állóképesség javításában és az egészég megőrzésében játszik fontos szerepet, hanem a stresszes helyzetek okozta feszültség feloldásban is. A Telekom Vivicittá Félmaratonra készül.


A negyven éves egyetemi docens, dr. Zima Endre munkahelyén, a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikájának falai között - ahol munkatársaival együtt életek megmentéséért harcolnak -, nap, mint nap gyakran tapasztalja, hogy hova vezetnek az az egészségtelen életmód (kevés mozgás, passzív életmód, egészségtelen táplálkozás, elhízás, edzetlenség), és adott esetben a káros szenvedélyek, (pl. fékezetlen alkoholfogyasztás, az erős dohányzás ill. és a kábítószer függőség). Kint a szabadban viszont teljesen ki tud kapcsolódni, és a kora reggeli 5-6 kilométeres futásokból hazaérkezve úgy érzi magát, mintha kicserélték volna. Már nemcsak a futás megszállottja, hanem a Budapest Sportiroda egyik Futónagykövete.

Dr. Zima Endrétől, aki az áprilisi, sorrendben már a 30. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson ismét a félmaratoni táv megtételére készül. "Már tíz évvel ezelőtt is előfordult, hogy futottam, vagyis inkább kocogtam. A fordulat akkor következett be, amikor a mentők csapatváltójából hiányzott egy futó és engem kértek meg a beugrásra. Így lett az eltervezett laza 5 kilométeremből kőkemény 11.8, amelybe emlékeim szerint majdnem belepusztultam. De kibírtam, és a teljesítés öröme, a verseny hangulata iszonyatosan feldobott. Azóta rendszeresen futok, emellett sportoló gyerekeink, és a feleségem is amatőr futókká váltak. Feleségem nemrégiben még hallani sem akart arról, hogy a futással próbálkozzon, ma már képes 11 kilométeres táv megtételére. Mint futónagykövet, természetesen a kollégáimat és a barátaimat is rendszeres futásra ösztökélem." - mondja Zima doktor, és gyorsan hozzáteszi, hogy csak annak a futásra buzdító szavai igazán hitelesek, aki maga is ilyen módon erősíti a szervezetét, és átéli a nehézségek leküzdésének óráit.


Idehaza mindenki a saját felelősségére vesz részt a futásban, illetve választja meg az általa elgondolt teljesíthető távot. "Az elmúlt években növekedett azoknak az egészségügyi intézményeknek a száma, ahol szűrővizsgálatokat is végeznek. Minálunk, a Városmajor utcában is havonta egy-egy meghatározott napon 50-60 ilyen vizsgálatot végeznek el a napi rutin betegellátás mellett. Minden kardiológiai szakrendelőben is lehetőség van szűrő jellegű vizsgálatok elvégzésére. Előfordul azonban, hogy az orvos, mint a saját gyakorlatomban magam is éppen egy versenyre jelentkezőt - még időben - kellett eltiltson a maratonfutástól az illető edzettség-felkészülés elégtelensége vagy egészségügyi problémája miatt. Olykor egy rutin szívultrahang és egy terheléses vizsgálat is elegendő a bajok kiszűréséhez."

Büszke arra, hogy Siófokon 1 óra 40 perc alatt sikerült a félmaratoni távot teljesítenie, még inkább pedig arra, hogy egyszer már a féltávú Ironman versenyen is kipróbálta magát, ahol 6 óra 37 perc alatt sikerült a célba érkeznie. Nem titkolja: ehhez egy kis - jó értelemben vett - őrültségre is szüksége volt felesége és fiai, ill. és szakértő edző (Kuttor Csaba olimpikon és dr. Komka Zsolt) támogatása mellett…...

"Kis lépésekben haladok előre, nem csúcsokat akarok javítani, hanem a jövőben is jól érezni magamat futás közben. Mindenkinek, főleg a kevesebb tapasztalattal rendelkezőknek azt tanácsolom, hogy ők is a fokozatosság elvét szem előtt tartva edzenek és versenyezzenek, és olykor, főleg nagy megmérettetés előtt szűrővizsgálaton is vegyenek részt. A lényeg az, hogy ha fáradtan is, de mindenki épségben érjen a célba! Ha nem megy a verseny, nem feladásról van szó, hanem az egészség érdekében - átmenetileg - ki kell szállni, a bajt megelőzendő!" - hangsúlyozta dr. Zima Endre.


(Forrás: Telekom Sporthír Szolgálat. Fotó: Semmelweis Egyetem, Kovács Attila)