Mo Farah félmaraton Európa-csúcsa Lisszabonban

 

Az elmúlt hétvégén megrendezésre került jubileumi, 25. Lisszabon félmaratonon Mo Farah beváltotta a hozzá fűzött reményeket és kontinensrekordot döntött. Ideje 59:23

A korábbi rekord (59:52) a spanyol Fabian Roncero nevéhez fűzödik, még 2001-ből.

Farah a verseny után azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem volt könnyű dolga, nagyon komoly volt a mezőny és mindent bele kellett adnia a futásba. Nagyon örült, hogy saját születésnapi ajándékaként (ma ünnepli 32. születésnapját) sikerült megdöntenie a brit és az európai rekodot is.

Láthatóan küzdelmes volt számára ez a győzelem, kezdetben még el is maradt kissé az élen futó Micah Kogo és Stephen Kibet párosától, ám sikerült felzárkóznia. Kibet később lassult, ám Kogo tartotta magát. A 20 kilométeres részidő önmagában szintén kontinens-csúcs, 56:27, itt még fej-fej mellett haladtak, de az utolsó száza méteren Farah volt az erősebb. Kogo egyetlen másodperccel lett második, Kibet 59:55 idővel lett harmadik. A hölgyeknél a kenyai Rose Chelimo érkezett elsőként 1:08:22-vel.

Mo olyannyira kifutotta magát, hogy a célszalagot "átszakítva" el is esett benne, de szerencsére nem sérült meg. A félmaratoni mérlege eddig nem rossz, az eddigi hat félmaratoni versenyéből négyet megnyert és a másik kettőn is második helyen ért célba.

Forrás: Edzésonline