Szombaton mezei futó VB Kínában

 

Most szombaton, március 28-án került sor az idei mezei futó világbajnokságra a kínai Guiyang városában. A versenyen 51 ország több, mint 400 atlétája vesz részt.

A verseny helyszíne a várostól 30 kilométernyire hegyvidéki területen fekszik, a pályát egy lóversenypálya körül jelölték ki. A pálya egy 2 kilométeres körből áll a hozzá tartozó célegyenessel, ezen a juniorok 3 illetve 4 kört, a felnőttek 4 illetve 6 (férfiak) kört fognak teljesíteni. Míg két éve Lengyelországban a hóval és hideggel kellett megküzdenie a versenyzőknek, most a párás, netán esős jóval melegebb idő lehet kihívás.

A szövetségek maximum 8 főből álló csapatokat nevezhettek, de egy versenyben csak hatan állhatnak rajthoz, akik közül a négy legjobb szerez pontot.

A verseny izgalmasnak ígérkezik, akárcsak két éve, van egy ifjú titán a mezőnyben, Bedan Karoki, aki először veszt részt világbajnokságon ám a közismerten kemény kenyai mezei bajnokságot már kétszer megnyerte. De ott lesz a török Polat Kemboi Arikan aki az Európa Bajnokságon diadalmaskodott és az Edinburghben győztes amerikai Chris Derrick is, no és természetesen a címvédő Japhet Korir.

A hölgyeknél a címvédő kenyai Emily Chebet szabadkártyával került be a csapatba, ugyanis a hazai válogatón allergiája miatt gyengén szerepelt. Kát VB címe elég jó garancia, hogy nem fog csalódást okozni.

Ding Changqin a házigazda kínaiak nagy reménysége, kínai bajnok rövid és hosszú távon is. Most mutatkozik be afelnőttek versenyében a 19 éves Agnes Tirop aki két éve a juniorok közt ezüstérmes volt, valamint kétszeres junior világbajnok 5000 méteren.

Forrás: Edzésonline