Doppingolj, bukj le kétszer, és kapsz egy szponzorszerződést?

 

Az előző szezonban az amerikai Justin Gatlin uralta a sprintszámokat, de már akkor sok vita volt körülötte. A versenyszervezők egy része doppingos múltja miatt eleve nem kívánatos személynek nyilvánította, most pedig azért nagy a felháborodás, mert Gatlin a Nike-tól kapott szponzorszerződést.

A most 33 éves Gatlin kétszer volt eltiltva dopping miatt, másodjára nyolc évet kapott, amit csak azért enyhítettek végül négyéves büntetésre, mert együttműködött a szervezett doppingolás elleni nyomozásban.

Tavaly szinte mindenhol nyert, nagyon jó szezonja volt, az olimpiai győzelemre is esélyes százon és kétszázon, érthető, hogy újra fantáziát látnak benne a szponzorok. Sokak szerint azonban önmagukban az eredmények kevesek, a doppingos múlt miatt Gatlin alkalmatlan arra, hogy egy óriáscég példaképet faragjon belőle. "Nem lep meg a dolog, de ez már megint egy nagyon rossz üzenet a sportunktól" - mondta Jason Gardener, egykori brit olimpiai bajnok sprinter, aki szerint Gatlin esete is rámutatott arra, hogy a doppingolók hosszú távú előnyöket is megszerezhetnek egy csalással.

"Mire inspirálja Justin Gatlin az atlétákat? Használj doppingot, bukj meg vele kétszer, aztán írj alá egy szerződést egy cipőgyártóval?" - írta Twitteren Kelly Sotherton olimpiai bronzérmes tízpróbázó. A britek maratonfutó sztárja, Paula Radcliffe is elítélte a szponzorszerződést, ő is a Nike-nál van, de elveivel összeegyeztethetetlen ez a lépés. Vannak azonban olyan vélemények is, hogy Gatlin már megbűnhődött, felesleges hisztériát kelteni körülötte, hiszen minden szabályt betartott.

Gatlin már eddig is sok problémát okozott, tavaly a legjobb tízbe került az év atlétája választáson, de több jelölt elhatárolódott tőle, nem akartak vele egy listán szerepelni.

A Nike döntése már csak azért is érdekes, mert egy másik eltiltás után visszatért futót, Tyson Gayt nem szerződtették le újra. 2006-ig egyébként Gatlint is szponzorálták.

Forrás: Sportgéza