Mégsem vonják meg a pénzdíjat a feketéktől Stockholmban

 

A Stockholm Marathon szervezőinek elképesztő ötlete támadt. Terveik szerint a versenyen csak az északi (nagyjából skandináv) futók kaphattak volna pénzdíjat a jó helyezésekért.


Miként a SportGéza írja, az afrikai származásúak pedig akkor is csak éremmel és oklevéllel mehettek volna haza, ha nyernek. A Stockholm Marathont az utóbbi 13 évben csak afrikai futók nyerték a férfiaknál, és úgy tűnik, a szervezőknek ebből elegük lett. Az idén nem is hívtak meg igazán nagy neveket a május 30-án rendezendő futásra.

Az eredeti kiírás szerint függetlenül attól, hogy abszolútban hanyadik helyen futnak be, az első hat északi versenyző kapott volna pénzdíjat. A legjobb ötvenezer svéd koronát tehetett volna el. Egy nem északi - kínzó kérdés, hogy nemzetiség vagy valami más alapján tettek volna különbséget -, pedig akkor is csak érmet kapott volna, ha mindenki másnál gyorsabb.

A rasszistának tűnő elképzelést persze sokan támadták, hiába volt az az érv, hogy a pénzdíjjal a hazai futókat akarták csak ösztönözni. Szerencsére még idejében rájöttek, hogy ez a fajta különdíjazás tarthatatlan, így jöjjenek bárhonnan a helyezettek, megkapják a pénzdíjat.

"Elég naivak voltunk, nem számítottunk ilyen kritikákra. Nekünk van egy nagyon jó Kenyában született női, és egy szomáliai származású férfi futónk, a többiek nem túl jók nemzetközi szinten" – mondta Lorenzo Nesi, a verseny szóvivője.