"Lépj velünk!" - 56-an a romákért futnak vasárnap

 

Romakérdéssel kapcsolatos összefogásra hívja fel a figyelmet a BAGázs Közhasznú Egyesület 12 csapata a 22. K&H mozdulj! maraton- és félmaratonváltón. A szervezet kommunikációs alelnökével, Horváth Noémival beszélgettünk.


- A BAGázs Közhasznú Egyesület 12 váltót is nevezett a versenyre. Miért szerepel nagybetűvel a BAG szócska a nevetekben? Mivel foglalkoztok?

- A BAGázs Közhasznú Egyesület a bagi - innen is az elnevezés - cigánytelepen dolgozik 2011 óta önkéntesek bevonásával, a társadalmi esélyegyenlőség megteremtéséért. A BAGázs egy olyan társadalomban hisz, ahol a romáknak is esélyük van arra, hogy elérjék céljaikat, ha tesznek azok megvalósításáért. Ezt két úton keresztül tesszük: 1, a telepi romák fejlesztésével 2, a befogadói oldal, vagyis a többségi társadalom érzékenyítésével, mivel úgy gondoljuk, hogy nincs sikeres integráció, ha nem tud mind a két oldal fejlődni, változni. Jelenleg 13 projektünk fut Bagon gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt: a kisiskolások alapkészség és képességfejlesztésétől kezdve, az idősebbek jogi támogatásán át, Női klubbal, Férfi klubbal vagy éppen az óvodások érzelmi intelligencia-fejlesztésével kívánjuk elérni a kitűzött céljainkat. Fontos alapelvünk, hogy nem adományozunk, ehelyett mi esélyt adunk a változásra, valamint, hogy kizárólag partneri viszonyt tartunk fent a telepiekkel, akik ezáltal nem csak részesei a programjainknak, hanem megálmodói, koordinátorai, vezetői is egyben. Jelenleg több, mint 100 önkéntessel dolgozunk évente, de az Egyesületünk folyamatosan növekszik. Hosszútávú célunk, hogy kidolgozzunk egy roma integrációs modellprogramot, amit később adaptálni fogunk más hátrányos helyzetű településre is.

- Milyen szerepet tölt be a sport bagi programjaitok között?

- Nagyon fontos szerepe van a sportnak a bagi telepen, főleg a fiatalok életében. Az első években, amikor még nem volt komplex projektstuktúránk és csak kézműves és sport foglalkozásokat tartottunk a telepi gyerekeknek, akkor is a foci, a méta, a fogócska, a sorverseny mindig kiemelt népszerűségnek örvendett. 2012-ben helyi kezdeményezésre focicsapatot alakítottunk BAGázs FC néven, ahol a telep fiatal sztárjai 4 korosztályos fiú és 1 lánycsapattal edzenek folyamatosan. Azt gondoljuk, hogy a sport egy nagyon jó alternatíva és kitörési lehetőség lehet az amúgy reménytelenségben, mélyszegénységben élő fiatalok számára, akik sokszor már 12-14 éves korban az iskola helyett a drogokat és a bűnözést választják a teljes kilátástalanságérzés miatt. A BAGázs FC a sporton keresztül egy példaértékű közösséget teremt a telep fiataljainak, ahova jó tartozni. Segítünk elsajátítani olyan készségeket, mint a küzdeni tudás, a csapatmunka vagy az önfegyelem, és olyan pozitív élményekhez (edzőtáborok, kupák, meccsek) juttatjuk a játékosokat, amelyek által egy időre kiszakadhatnak hátrányos környezetük sivárságából.

- Az idei futásotok nem csak a sportról szól majd, társadalmi célú kampányt is indítottatok. Mi ennek a célja, üzenete?

- Idén szerettük volna, hogyha a tavalyi évvel ellentétben most nem "csak" teljesítjük a távot, hanem felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy a romakérdéssel kapcsolatban közös összefogásra, cselekvésre van szükség. Ezért Lépj velünk! néven kampányt indítottunk, ahol külsős emberek, cégek, médiumok csatlakoztak hozzánk és futnak majd jövő héten a telepi és a pesti BAGázsos önkéntesinkkel vegyes csapatokban. Azt gondoljuk, hogy a BAGázs gondolatvilágának átadásához, vagyis, hogy a többségnek és a kisebbségnek együtt kell tennie azért, hogy valóban integrálódni tudjanak a romák, a futás lendülete, a valódi mozgásba hozás, az összefogás érzése kiválló apropót kínál. Emellett a kampány másodlagos célja, hogy a futóink támogatásával adományokat gyűjtsünk, hogy a programjainkhoz szükséges anyagi forrásokat megteremtsük.

- Hányan indultok a 22. K&H mozdulj! maraton- és félmaratonváltón?

- Összesen 56-an állunk rajthoz a BAGázs színeiben június 14-én, cégekkel, magánemberekkel, barátokkal, barátnőkkel, cigányokkal és nem cigányokkal együtt. Mi évek óta a telepiekkel összefogva azon dolgozunk, hogy a romák és a nemromák, a telepiek és a nem telepiek között lévő falakat és távolságokat lebontsuk, mert, ahogy azt a kampányunk szlegenje is üzeni: vannak olyan távok, amelyeket csak együtt tudunk leküzdeni.