Elhunyt Molnár István mesteredző

 

Életének 76. évében meghalt az országos bajnokok, olimpikonok, válogatott versenyzők sorát felkészítő Molnár István mesteredző. A Sport Érdemérem Arany Fokozatát is kiérdemelte.

Az eredményes nyíregyházi atlétikai élet egyik megteremtőjeként, a régióiból származó fiatalokból, a több mint három évtizedet átölelő szakmai pályafutása során 38 válogatott atlétát nevelt. Tanítványai a különböző korcsoportokban 30 országos csúcsot értek el – nem egy napjainkban is az eddigi legjobb eredmény.

A tanítói oklevél után elvégezte a Testnevelési Főiskolát is, már abban az időben eredményes edzői munka fűződött nevéhez. A tanári végzettség mellett szakedzői diplomát is szerzett, első jelentős eredményét Kiss Máriával érte el, aki az 1968-as mexikói olimpián 80 méteres gátfutásban alig maradt le a döntőről.

Két év múlva már a nyíregyházi Tanárképző Főiskolán dolgozott, ahol a szakmai ranglétrát végigjárva főiskolai tanári kinevezést kapott. A testnevelés tanításában – de az edzések inspiráló hangulatához is - az elsők között kezdte a zene pozitív, megerősítő hatásait felhasználni az oktatásban.

Egyedülálló szakmai és emberi kvalitásai sorra hozták atléta tanítványainak a nemzetközi sikereket. Montreálban, az 1976-os Olimpián Szabó Ildikó parádés szerepléssel a távolugrás ötödik helyén végzett; négy év múlva Moszkvában Petrika Ibolya volt tagja az ötkarikás játékokon szintén ötödikként zárt 4x400-as váltócsapatnak. Mindkét fia magyar bajnok, válogatott atléta volt, a négyszáz méteren országos csúcsot futó Tamás, olimpikonként, 1992-ben Barcelonában képviselte az ország színeit.

Molnár István a sportágért, az ifjúság testi neveléséért végzett kimagasló tevékenységéért több elismerést kapott. A Sport Érdemérem Arany Fokozata; a Mesteredző cím; a Megyei Közgyűlés által adományozott Ifjúságért és Sportért díj; a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség Életmű díja és a Nyíregyházi Főiskola Érdemérem Ezüst Fokozata is tükrözi azt a megbecsülést, amely feléje áradt azoktól, akikkel élete során megszeretette a testmozgást, az atlétikát. Aktív tevékenységének jelentős részét tette ki a tanárok, oktatók és edzők képzése, széleskörű elméleti- és gyakorlati tudásának átadása is.

Molnár István a hazai atlétika történetének korszakos edzője volt. Magas szintű képzettsége, hatalmas tapasztalata, kiváló szakmai meglátásai, jó kedélye, derűs természete és bölcsessége sokáig a magyar atlétika nagy családjával marad.


Forrás: MASZ