Magyar terepfutó-siker az Etna lábánál

 

A világ egyik legnehezebb terepfutó versenyén egyedüli magyarként indult és a második lett Karlowits-Juhász Tamás. Csak egy helyi versenyző előzte meg.


Az MVSI sportolója 180 versenyző közül hozta el az ezüstöt. Ez hatalmas teljesítmény, hiszen az Etna környékén olyan terepviszonyok vannak, amikre a miskolci sportoló egyáltalán nem tudott készülni. A versenyt július 28-án rendezték.

Lenyűgöző, egyben igazán extrém környezetben rendezik meg évről évre Szicíliában, az Etna lábánál az Etnatrail elnevezésű terepfutó versenyt. A résztvevőknek összesen 64 kilométert kell teljesíteniük a világ egyik legaktívabb vulkánjánál.

Átlagosan mintegy 200 sportoló vág neki a megmérettetésnek, ám jó, ha a versenyzők fele ér célt. Ezért óriási teljesítmény a miskolci Karlowits-Juhász Tamás második helyezése.

"Már az első kilométer után összeakadtam a tavalyi első helyezettel, akivel szemben olyan szempontból hátrányom volt, hogy ő helyi, és a vulkán alatti városban Cataniában lakik. Ő nyilván ott edz, volt versenytapasztalata, ismerte a terepet, a pályát" - mondta Karlowits-Juhász Tamás.

Az olasz Catania Vito Masssimo idén is elsőként végzett, a miskolci versenyző mindössze 20 perccel maradt el tőle. Így 7 és fél óra alatt sikerült teljesítenie a távot. Karlowits-Juhász Tamás a tufás, hamus terepre igazán nem tudott felkészülni, csak a klímára. Neki kifejezetten jól jött a hazai kánikula.

"A magassággal kellet megküzdeni, mert a versenypálya az 3000 méter fölé is fölvitt egészen megközelítve a főkrátert, valamint ebben a régióban a folyamatosan tűző napsütés is nehezítette a versenyt, amit némileg csillapított a folyamatosan fújó szél" - tette hozzá.