Fantasztikus sprintbefutó döntött a női maratonin [videóval]

 

Ritkán látható szoros befutót követően az etióp Mare Dibaba nyerte meg a nők maratoni futóversenyét a pekingi atlétikai világbajnokság vasárnapi záró napján.


Az első négy helyezett gyakorlatilag együtt érkezett be a Madárfészekbe, végül a 25 éves Dibaba volt a leggyorsabb, és 2:27.35 órás eredménnyel diadalmaskodott, a második helyen célba érkező kenyai Helah Kiprop mindössze egy másodperccel maradt le, míg a harmadik az Ázsia-bajnok, kenyai születésű, de bahreini színekben versenyző Eunice Jepkirui Kirwa lett.

Az előző két világbajnokságon győztes Edna Kiplagat két kilométerrel a vége előtt szakadt le a győztes bolytól, és az ötödik helyen zárt.

A 4x400 méteres döntőkben a férfiaknál amerikai, a nőknél pedig jamaicai győzelem született. Az atlétikai világbajnokság leghosszabb számában, a férfi 50 kilométeres gyaloglásban a szlovák Matej Tóth győzött. Ez Szlovákia történetének első aranya a vb-k történetében. A 32 éves Tóth a start után az élre állt, és még az is belefért számára, hogy rövid kitérőt tegyen az egyik mellékhelyiségbe verseny közben. A nőknél kettős kínai siker született, honfitársunk, Madarász Viktória a 15. helyen végzett.