Huszonhatodszorra a budapesti maraton előtt: Ladányi Róbert

 

Ladányi Róbert az eddigi 29-ből 25-ször teljesítette a Budapest Maratont, ezzel a második helyen áll a maratonisták Jubileumi Futók Klubjában, csupán a 27-szeres teljesítő, Lengyel László előzi meg (róla az aktuális Spuri Futómagazinban olvashattok bővebben).


Az egykori úszó, majd tájfutó Ladányi Róbert példaképe Monspart Sarolta volt, aki szerint egyszer mindegyik futónak maga mögött kell hagynia egy maratont. Az ifjú Róbert néhány tájfutó klubtársával ezt komolyan is vette, és abban a tudatban, hogy futnak ők eleget, benevezett élete első félmaratonjára, ami a 2. IBUSZ Maraton betétszáma volt 1985-ben.

"Azért az utolsó 3-4 kilométeren már rájöttünk, hogy a maratonhoz nem elég a felkészültségünk. Én valahogy úgy voltam vele, hogy egy maraton nem lesz elég, olyan 3-4 körül gondoltam, hogy futok még, és persze viszonylag jobb időket megcélozva" - emlékszik vissza Róbert. "Aztán tényleg sikerült elég jó időkkel célba érnem, ám 1989-90-ben valahogy nem éreztem elég felkészültnek magam, úgyhogy akkor csak félmaratont vállaltam. Ám a célban, amikor vártuk a maratoni befutókat, elkezdtem sajnálni, hogy én miért nem köztük vagyok, úgyhogy onnan kezdve csak egyet hagytam ki, de azt is bánom! 2006-ban egy héttel elhalasztották a Budapest Maraton időpontját, és nem mertem a Bécs-Budapest csapatom miatt bevállalni egy maratont egy héttel a szupermaraton előtt."

"A legjobb idővel 02:55:23-mal 1998-ban értem célba, sokat gondolkodtam azon, hogy lehetne 3 órán belül kerülni. Sikerült még 1999-ben is, és 2000-ben pont 3:00:00 volt az időm."

Róbert mindig is gyors futónak számított, a 25-ből 10-szer állt a korosztályos dobogón, kétszer a legtetején! Arra is büszke lehet, hogy a jó eredményeit munka mellett érte el, 40 éven át dolgozott kazángépészként. Lánya, Tímea is remek futó, még középiskolás korában kérte meg édesapját, hogy hetente egyszer-kétszer hagy fusson vele, mert szeretne némi felszedett kilóktól megszabadulni. "Azóta már én nem tudok lépést tartani vele" - nevet Róbert, - "hiszen a tavalyi SPAR Budapest Maratonon már harmadik lett a nők között. Róbert egyébként nemcsak a maratonokon indul, hanem rövidebb és hosszabb távokon is. - Azt tartjuk, hogy amíg van lábunk, és tudunk haladni, ott a helyünk a versenyeken!"