Budapesten nem várható olimpiai szint futás

 

A hazai futómezőnyben senkinek sem ismeretlen az idei nyári Universiaden a félmaratonon 10. helyezett Csere Gáspár és a 2012. és 2013. évi SPAR Budapest Maraton® bajnok Józsa Gábor (a képen) neve.


- Mire számítotok az idei 30. SPAR Budapest Maraton versenyen?

Józsa Gábor: - Izgalmas versenyt várok, bár én idén egyéniben nem indulok, de mindenképpen követem az eseményeket, és ugyan még nem biztos, de lehetséges, hogy az edzőtársaimmal váltóban futom le a 42 km-t.

Csere Gáspár: - Még nem döntöttem el, hogy egyéniben állok-e rajthoz, vagy váltóban, esetleg egy kisebb távon teszem próbára magam. Meglátom, hogy alakul, mivel most vasárnap Berlinben teljesítem a maratoni távot és a cél, hogy megfussam a 2:17-es időt, az olimpiai szintet.

- Elérhető-e az olimpiai szint akár a 30. SPAR Budapest Maratonon is?

J.G.: - Matematikai esély van rá, de itt nagyon nehéz elérni a szintidőt, vagy akár ezen belül teljesíteni.

Cs.G.: - Nem valószínű, hogy sikerül itt megfutni az olimpiai szintet, a Budapest Maraton útvonala és a terep komoly kihívást jelent a versenyzőknek.

- Mi az oka annak, hogy még mindig Kiss Zoltán 1984-ben elért 2:15-ös ideje a legjobb eredmény a Budapest Maratonok történetében?

J.G: - A budapesti pálya igazán szép és tele van a város nevezetességeivel, de nehéz jó időt futni rajta. Régebben más útvonalon futottak, ami könnyebb terep volt a mostaninál, illetve többen indultak a hazai profi futók közül, így a 42 km-es távon kevésbé szakadt szét a mezőny, már pedig a versenyzőknek sokkal könnyebb bolyban futni, mert "húzzák egymást", ezáltal sarkallva jobb teljesítményre a másikat.

Cs.G.: - A rakpart igen nehéz szakasza a maraton útvonalának, nem csak a szintemelkedés, hanem a nyílt terep miatt is. Ezen a részen az időjárási elemek (szél, eső, napsütés) erősen befolyásolják a futók tempóját. Ezen kívül pedig a mezőny összetétele is sokat számít. Szerintem a 80-as években többen tudták tartani az élboly tempóját, így könnyebb volt a versenyzőknek is kihozni magukból a maximumot. Manapság inkább a helyezés számít és talán kevésbé az időeredmény.

- Kik fognak idén a legjobb helyezésekért harcolni?

J.G.: - Bízom Soós Dani győzelmében, de biztos nagy csata lesz közte és a tavalyi győztes Nagy Tamás között.

Cs.G.: - Nagy Tamást és Kovács Tamást mondanám esélyesnek, amennyiben indulnak.

(ma)