Varga Judit is a riói maratonra készül

 

Itt az ötödik jelentkező a három helyre: Varga Judit - aki már szerepelt olimpián 2004-ben, csak 1500 méteren - is az idei olimpia maratoni mezőnyébe vágyik.


A Szombathelyi Haladás VSE nemzetközi szintű atlétája 19 évesen, a 800 méteren elért junior EB-n negyedik hellyel mutatkozott be korosztálya nemzetközi mezőnyében. Három év múlva már a felnőtt válogatott meghatározó futója volt - az 1998-es fedett pályás EB-n ugyanezen a távon bronzérmet szerzett.

A 2002-es szabadtéri Európa Bajnokságon 1500 méteren negyedik helyen ért célba. Eddigi pályafutása során összesen két szabadtéri-, négy fedett pályás VB-n, két-két EB-n szerepelt és tagja volt a 2004-es athéni olimpiai csapatnak. A magasan jegyzett nemzetközi viadalokról több dobogós helyezés is fűződik nevéhez.

Jelenleg is Ő az országos csúcstartója a két klasszikus középtávnak: 800 méteren 1:59:46-tal (2003-ból), 1500 méteren 4:01:26-tal (2002-ből).

Varga Judit az olimpia után férjhez ment az olasz tízpróbázó Alberto Donatihoz, ma már két gyermekes édesanya, de a futástól nem tudott elszakadni. Az utóbbi időkben főleg iramfutóként vett részt a nemzetközi viadalon, egy sérülés is hátráltatta - melynek gyógyulásában jelentős érdemeket szerzett képzett manual fizioterapeutaként ismert férje - majd ezután minden rákészülés nélkül rajthoz állt a Garda Trentinó félmaraton versenyen, ahol a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.

"A félmaraton siker után vetődött fel a maratoni táv ötlete. Ahogy sok futónak, nekem is álmom, hogy egyszer teljesítsem." - mondta terveiről a sokszoros válogatott atlétanő, aki úgy látja, az olasz mezőnyben nincs esélye a Rióban indítható legjobb háromba kerülni. A magyarban viszont - bár már négyen is teljesítették a 2 óra 45 perces szintet - lát erre lehetőséget.

"Szeretnék bekerülni az első három közé. Április 3-ra tervezzük Milánóban az első maratonomat. Ha minden jól megy, a körülmények is megfelelőek lesznek, akkor 2 óra 38 percre képes lehetek. A férjem az egészségem érdekében egész évben csak kettő maratont engedélyezett. Remélem, hogy a másodikat Rio de Janeiróban futhatom. De ha nem sikerül, már akkor is nyertem..."


Forrás: MASZ/veol.hu