A Telekom Vivicittá első győztese hitelesítette a pályát

 

Hivatalosan is 21097,5 és 10000 méteres a két leghosszabb versenyszám a 31. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson. A hitelesítést az AIMS nevében az a brit Hugh Jones végezte, aki 1986-ban győzött a versenyen.


Hugh Jones a Nemzetközi Maratoni és Utcai Futóversenyek Szövetségének (AIMS) főtitkára, egyben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) egyik elismert pályahitelesítője, s évről évre megfordul Budapesten. Rendre kötelességünk, hogy leméressük vele a pályáink hosszát, hiszen "igazi" félmaratont és maratont, amelynek az eredményét világszerte számon tartják és elfogadják, csak ilyen pályán lehet futni.

A London Maraton egykori győztese 1970 óta mér pályákat, az egész világot bejárta már - például Indiában és Ghánában is megfordult így -, legtöbbször félmaratont hitelesít, de megesik, hogy ultratávokat is. 1981-ben és 1982-ben ösztöndíjasként Budapesten élt, majd folyamatosan visszajárt, így történhetett meg, hogy az első Vivicittát holtversenyben ő nyerte meg. Már csak ezért is nagyon szereti Budapestet, s örömmel tölti el, hogy mindig más az útvonal, hiszen így neki is változatosabb a munkája.


Idei munkájának eredményét a fenti képen láthatjátok: 21097,5 és 10000 méteres a két leghosszabb versenyszám a 31. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson. A hitelesítés egy kerékpárra szerelt műszerrel történik, amely fordulatszámot mér, s annak mutatója alapján állapítják meg a végén a pontos távolságot. Jonesnak korán kellett kelnie, mivel erre a főváros útjain a hajnali órák a legalkalmasabbak, ám a tevékenységet komplett rendőri biztosítással végezték az elejétől a végéig, így még kisebb fennakadások sem voltak.